Stemming moties Wet aanpassing financieel toetsingskader



Verslag van de vergadering van 16 december 2014 (2014/2015 nr. 14)

Aanvang: 1.07 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Wet aanpassing financieel toetsingskader

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel 33972 Stemming moties Wet aanpassing financieel toetsingskader,

te weten:

de motie-Elzinga c.s. over het meerekenen van de werkelijke buffer (33972, letter K);

de motie-Ester c.s. over een onderzoek naar de effecten van de wet (33972, letter L);

de motie-Backer c.s. over toekomstige wijzigingen van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen (33972, letter N).

(Zie vergadering van heden 16 december 2014.)


De voorzitter:

Op verzoek van de heer Elzinga stemmen we eerst over de motie van het lid Elzinga.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Thissen i (GroenLinks):

Als je naam bij de ondertekenaars staat, is het passend om toe te lichten waarom we uiteindelijk, na ampele overwegingen in de fractie en nadat we de reactie van de staatssecretaris op deze motie hebben gehoord, besloten hebben om toch tegen deze motie te stemmen.


De heer Hoekstra i (CDA):

Voorzitter, vindt u het goed als ik alle drie de moties in één keer behandel?

De voorzitter:

U kunt ze alle drie doen.

De heer Hoekstra (CDA):

Het idee in de motie op letter K vinden we inhoudelijk goed en daarom zullen we voorstemmen. De motie op letter L van de fractie van de ChristenUnie gaat over de evaluatie. Die vinden wij ook een goed idee en daarom zullen we hierbij ook voorstemmen. De motie op letter N van de fractie van D66 is een beetje een feelgoodmotie met een zeker overbodigheidsgehalte, maar in het kader van de kerstgedachte zullen we hierbij ook voorstemmen.

De voorzitter:

U bent ook positief gestemd. Ik hoor het. Zijn er nog andere fracties die een stemverklaring willen afleggen? Dat is niet het geval. Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Elzinga c.s. (33972, letter K).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, het CDA, de SP, 50PLUS en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks en D66 ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Ester c.s. (33972, letter L).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS en de PvdD voor deze motie hebben gestemd, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Backer c.s. (33972, letter N).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, D66 en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de PvdD ertegen, zodat zij is aangenomen.