Verslag van de vergadering van 2 december 2014 (2014/2015 nr. 10)

Aanvang: 13.53 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wet langdurige zorg

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Regels inzake de verzekering van zorg aan mensen die zijn aangewezen op langdurige zorg (Wet langdurige zorg) (33891).

(Zie vergadering van 25 november 2014.)


De voorzitter:

Ik heet de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport welkom in de Eerste Kamer.

Hebben alle leden de presentielijst getekend? Dat is kennelijk het geval.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Ganzevoort i (GroenLinks):

Voorzitter. Omwille van de zorgvuldigheid jegens betrokkenen is vorig jaar bij de wet die de pelsdierhouderij verbiedt, rekening gehouden met een invoeringstermijn van meer dan tien jaar. Mensen met ernstige handicaps en een langdurige zorgbehoefte krijgen slechts vier weken. Voor GroenLinks is dit onaanvaardbaar.


Mevrouw Slagter-Roukema i (SP):

Voorzitter. Ik heb een stemverklaring in één keer, dus over zowel het wetsvoorstel als de motie. Ik leg deze verklaring ook af namens de Partij voor de Dieren.

Zowel de fractie van de SP als die van de PvdD zal tegen wetsvoorstel 33891, de Wet langdurig zorg, stemmen. Wij zijn van mening dat, zoals door mij vorige week met voldoende argumenten omkleed is betoogd, deze stelselhervorming te snel, te ondoordacht, onzorgvuldig en met ontoelaatbare bezuinigingen tot stand zou moeten komen. Wij vrezen de gevolgen daarvan voor veel jonge en veel oude kwetsbare mensen. Wij zullen ons inspannen om juist voor deze groepen de komende tijd aanhoudend aandacht te vragen.

Daarom ook stemt de fractie van de SP voor de motie van het lid Popken. Hierin wordt namelijk, geheel in lijn met de inbreng van de SP-fractie in de Tweede Kamer, gepleit voor verbetering en versterking van de kwaliteit van de zorg voor bewoners van zorginstellingen. Wij zijn van mening dat dit onderwerp de komende tijd hoog op de politieke agenda behoort te blijven staan.

De voorzitter:

Dank u wel. Zijn er nog andere leden die een stemverklaring wensen af te leggen? Ik zie dat dit niet het geval is.

Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en D66 voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, GroenLinks, de SP, 50PLUS, de PvdD en de OSF ertegen, zodat het is aangenomen.