Verslag van de vergadering van 1 juli 2014 (2013/2014 nr. 36)

Aanvang: 13.47 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Participatiewet

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere wetten gericht op bevordering deelname aan de arbeidsmarkt voor mensen met arbeidsvermogen en harmonisatie van deze regelingen (Invoeringswet Participatiewet) (33161).

(Zie vergadering van 24 juni 2014.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Elzinga i (SP):

Voorzitter. Terugkijkend op het debat van vorige week is de SP-fractie teleurgesteld in de reactie van de regering op de vele concrete punten van zorg die ik mede namens de Partij voor de Dieren en 50PLUS naar voren heb gebracht. Mijn fractie constateert dat veel van de zorgen breed door diverse partijen in deze Kamer werden gedeeld, maar door de regering niet adequaat worden geadresseerd. Als de Participatiewet wordt aangenomen, worden veel jonggehandicapten, mensen met lichamelijke, psychische en verstandelijke beperkingen, overgeleverd aan de WWB en verliezen zij hun kans op economische zelfstandigheid vanwege de middelen- en vermogenstoets. Rechten van betrokkenen worden onvoldoende gewaarborgd. Mijn fractie vreest strijdigheid met het VN-gehandicaptenverdrag. De opgelegde bezuinigingstaakstelling en de te korte invoeringstermijn staan succesvolle decentralisatie in de weg.

Niet zo, niet zo snel en niet onder druk van zulke snoeiharde bezuinigingen. De SP-fractie zal tegen het voorstel stemmen.


De heer Backer i (D66):

Voorzitter. Wij hebben vorige week een uitvoerig debat gehad over complexe en ingrijpende wetgeving. Er zijn zorgen geuit. Op een aantal zorgen zijn wij gerustgesteld. Ook heeft de staatssecretaris een reparatie toegezegd op het punt van de medische-urenbeperking in de Wajong voor de studietoelage. Op andere aspecten zijn wij uiteindelijk tevreden en zullen wij dit voorstel, maar ook het andere voorstel dat straks in stemming komt steunen. Wij wensen de staatssecretaris succes met de implementatie die veel van haar, maar ook van het decentrale bestuur zal vragen.


De heer Thissen i (GroenLinks):

Voorzitter. Namens GroenLinks zal ik het hebben over beide wetsvoorstellen, namelijk de Invoeringswet Participatiewet en de maatregelen WWB. Wij zullen tegen beide wetsvoorstellen stemmen. Dat is niet zozeer vanwege de bedoeling van de Participatiewet. Wij hadden hartstochtelijk gehoopt dat het één regeling zou worden voor de meest kwetsbare leden van de beroepsbevolking om een voertuig te bieden om naar vermogen meer deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Niets is echter minder waar. Enorme bezuinigingen staan dat in de weg. Niet voor niets pleit de nieuwe voorzitter van VNO-NCW voor een ruimer behoud van de sociale werkvoorziening. Ik kreeg bondgenoten uit onverwachte hoek. Een tweede argument is dat we toch hebben gemerkt in het antwoord van de regering dat het wensdenken aan land gekomen is in Den Haag zonder bewijs van het werkgezag. Een van de dingen die wij hier moeten toetsen is de uitvoerbaarheid van de maatregelen die worden voorgesteld. Over die uitvoerbaarheid hebben wij essentiële vragen, vooral over de meest principiële vraag na 25 jaar morrelen aan de sociale zekerheid en uitvoeringsorganisaties: waar haalt u nu het bewijs vandaan dat dit wel gaat werken.

Ik hoor de voorzitter zeggen dat dit een derde termijn is, maar dit is mijn stemverklaring. Veel vragen zijn onbeantwoord gebleven. Wij zullen tegen beide wetsvoorstellen stemmen. Bij de Wet maatregelen bijstand komt er nog bij dat die niet echt getuigt van vertrouwen in de decentralisatie, omdat de staatssecretaris veel te veel op de stoel van de gemeenten gaat zitten. Dat bleek afgelopen vrijdag toen er weer een nieuwe maatregel in de bijstand werd voorgesteld. Het houdt gewoon niet op. De staatssecretaris zou het ook los kunnen laten en de gemeentelijke overheden de verantwoordelijkheid geven en daar vertrouwen in uitspreken.

De voorzitter:

Dank u wel, mijnheer Thissen. Het was iets meer dan een stemverklaring, maar dat laten we maar even zo.


De heer De Lange i (OSF):

Ik zal kort zijn, voorzitter. Mijn fractie zal tegen beide wetsvoorstellen stemmen. Wat overblijft is een gevoel van schaamte.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de SGP, de ChristenUnie en het CDA voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van 50PLUS, de OSF, de PvdD, de SP, GroenLinks en de PVV ertegen, zodat het is aangenomen.