Verslag van de vergadering van 1 juli 2014 (2013/2014 nr. 36)

Aanvang: 13.36 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Participatiewet

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van:

- het wetsvoorstel Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere wetten gericht op bevordering deelname aan de arbeidsmarkt voor mensen met arbeidsvermogen en harmonisatie van deze regelingen (Invoeringswet Participatiewet) (33801);

- het wetsvoorstelWijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere wetten gericht op bevordering deelname aan de arbeidsmarkt voor mensen met arbeidsvermogen en harmonisatie van deze regelingen (Invoeringswet Participatiewet) (33161),

te weten:

- de motie-Ester c.s. over een jaarlijkse stand van zaken met betrekking tot de bestaande WSW-voorzieningen (33161/33801, letter H);

- de motie-Elzinga c.s. over het herstellen van de zorgplicht in de WSW (33161/33801, letter I);

- de motie-Elzinga c.s. over het Koninklijk Besluit dat de invoeringsdatum voor de kostendelersnorm regelt (33161/33801, letter J);

- de motie-Elzinga c.s. over het nog niet belasten van de invoering van de Participatiewet met een taakstellende bezuiniging (33161/33801, letter K).

(Zie vergadering van 24 juni 2014.)

In stemming komt de motie-Ester c.s. (33161/33801, letter H).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het CDA, de VVD en de OSF ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Elzinga c.s. (33161/33801, letter I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de ChristenUnie, GroenLinks, de SP, 50PLUS, de PvdD en de OSF voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het CDA, D66, de VVD en de SGP ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen over de motie-Elzinga c.s. (33161/33801, letter J).


De heer Beckers i (VVD):

Mevrouw de voorzitter. Met betrekking tot de kostendelersnorm in de AOW hebben wij kennisgenomen van het voornemen van de staatssecretaris om de invoeringsdatum uit te stellen en bij Koninklijk Besluit te bepalen. Wij hebben ook haar toezegging geregistreerd dat de effecten van de kostendelersnorm op de mantelzorg onderzocht en vervolgens in kaart gebracht worden. De regering wil weten hoe mantelzorgers verder geholpen kunnen worden. De staatssecretaris heeft ook toegezegd, omstandig te debatteren met beide Kamers over de resultaten van het onderzoek. Dit zijn redenen waarom wij deze motie overbodig vinden. Wij zullen ertegen stemmen.


De heer Ester i (ChristenUnie):

Voorzitter. Mijn fractie zal straks voor beide wetsvoorstellen stemmen. Wij hebben ons evenwel met nadruk gekeerd tegen een onderdeel van de Wet werk en bijstand, namelijk de invoering van een kostendelersnorm in de AOW. Dat staat in onze beleving haaks op de solidariteit tussen generaties en de erkenning die kinderen verdienen die de zorg voor een hulpbehoevende ouder op zich nemen. Dit druist in tegen de doelstellingen van de Participatiewet en miskent bovendien het karakter van de AOW als premiegefinancierde volksverzekering. De staatssecretaris heeft in het debat de nodige toezeggingen gedaan rond het raadplegen van het parlement over de uitkomsten van een breed onderzoek naar de mantelzorg in Nederland en de gevolgen ervan voor de kostendelersnorm. De optie van het niet-invoeren van de kostendelersnorm moet daarvan deel uitmaken. Deze optie heeft — dat zal duidelijk zijn — de voorkeur van de fractie van de ChristenUnie. Wij zijn de staatssecretaris erkentelijk voor haar toezeggingen. In haar toezeggingen heeft de staatssecretaris zich bovendien verbonden aan het finale oordeel van het parlement over de kostendelersnorm. Dat is voor mijn fractie wezenlijk.

De motie-Elzinga biedt in dat licht geen meerwaarde. Wij zullen daarom onze steun aan de motie onthouden.


Mevrouw Sent i (PvdA):

Voorzitter. Voor de PvdA-fractie mag het niet zo zijn dat een kostendelersnorm in de AOW leidt tot ontmoediging van mantelzorg. Mijn fractie gaat er — gehoord de staatssecretaris tijdens het debat — van uit dat het eventuele KB over de kostendelersnorm in de AOW pas wordt geslagen wanneer in het te voeren debat over het toegezegde mantelzorgplan is gebleken dat het KB de instemming heeft van beide Kamers der Staten-Generaal. Om die reden kunnen wij voor het betreffende wetsvoorstel stemmen. Wij achten de motie van het lid Elzinga c.s. onder letter J overbodig. Vanwege die overbodigheid zullen wij niet voor deze motie stemmen.


De heer Terpstra i (CDA):

Voorzitter. Omdat de staatssecretaris met betrekking tot de kostendelersnorm in de AOW alles heeft toegezegd wat ChristenUnie, PvdA en CDA hebben gevraagd, kunnen wij volledig instemmen met de stemverklaring van de VVD.


Mevrouw Scholten i (D66):

Voorzitter. Mijn fractie kan niet achterblijven. Wij hebben in het debat ook grote vraagtekens gezet bij de kostendelersnorm. Wij hebben daar uitvoerig met de staatssecretaris over gedebatteerd. Wij hebben goede nota genomen van haar toezegging om de resultaten van het onderzoek dat zij heeft toegezegd uitvoerig met beide Kamers te delen en dan daarna niet over één nacht ijs te gaan. Om die reden vinden wij, net als de vorige sprekers, de motie van de heer Elzinga helaas geen meerwaarde hebben en zullen wij de motie niet steunen.


De heer Thissen i (GroenLinks):

Voorzitter. In de Eerste Kamer moeten we altijd zoeken naar een goede balans. De meeste stemverklaringen tot nu toe gingen van het afwijzen van de motie tot een warm pleidooi om deze motie te aanvaarden. Dit kabinet blinkt uit in het vooruitschuiven van lastige hete aardappels. Deze motie was er nu juist om de Eerste Kamer vandaag de uitspraak te laten doen dat zij de kostendelersnorm niet ziet zitten. Dit wordt een jaar uitgesteld. De hoop is geformuleerd dat van uitstel afstel komt. Om dat krachtige signaal te onderstrepen zullen wij als fractie van GroenLinks deze motie ondersteunen.

In stemming komt de motie-Elzinga c.s. (33161/33801, letter J).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PVV, GroenLinks, de SP, 50PLUS, de PvdD en de OSF voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties de PvdA, D66, de VVD, de SGP, de ChristenUnie en het CDA ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Elzinga c.s. (33161/33801, letter K).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van 50PLUS, de OSF, de PvdD, de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de SGP, de ChristenUnie, het CDA en de PVV ertegen, zodat zij is verworpen.