T00829

Toezegging Voor- en nadelen peer review (30.300 VIII)



Minister Van der Hoeven zal met de NWO overleggen over de voor- en nadelen van het peer review-systeem voor onderzoeken. De Kamer zal worden ingelicht over de uitkomsten van dit overleg.


Kerngegevens

Nummer T00829
Oorspronkelijke nummer tz_WHO_2006_1
Status voldaan
Datum toezegging 28 maart 2006
Deadline 1 januari 2009
Verantwoordelijke(n) Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Kamerleden prof.dr. H.M. Dupuis (VVD)
Commissie commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschapsbeleid (OCW)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen onderzoeken
onderzoeksinstituten
Kamerstukken Begrotingsstaat Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2006 (30.300 VIII)


Uit de stukken

Handelingen Eerste Kamer 2005 – 2006, 23 – 1086

Blz. 1093

Mevrouw Dupuis (VVD): (…) Ik heb nog een detailpunt dat hier los van staat, maar dat wel grote consequenties heeft. Het betreft de wijze van peerbeoordeling die NWO toepast. Er is al herhaaldelijk door diverse betrokkenen opgemerkt dat de beoordelaars bekend zouden moeten zijn en dat de indiener anoniem zou moeten blijven. Nu is dat net andersom. De beoordelaars zijn anoniem en de indiener is bekend. Zeker in Nederland is dat een punt. Ons land is eigenlijk te klein voor een onderlinge beoordeling.

(…)

Blz. 1110

Minister Van der Hoeven: (…) Mevrouw Dupuis maakte interessante opmerkingen over de peer review die NWO toepast. Anoniem aanvragen kan niet, want bij de beoordeling van de onderzoeksvoorstellen is de kwaliteit van de onderzoeker in zijn totaliteit even belangrijk als de inhoud van het voorstel. Die twee dingen gaan hand in hand. Instrumenten als Vernieuwingsimpuls leggen juist de nadruk op personen. Veel onderzoekers zeggen ook dat vooral de geleverde prestaties en niet alleen de projectplannen in overweging moeten worden genomen. Dat scheelt in lastendruk. De beoordelaars zijn niet op voorhand bekend, maar wel achteraf. Dat klopt. Ik zeg graag toe dat ik met NWO de voor- en nadelen van het huidige systeem en de voorstellen voor verandering daarvan bespreek. Ik informeer uw Kamer daar later over.


Brondocumenten


Historie

  • 19 februari 2008
    nieuwe deadline: 1 januari 2009
    Voortgang:
    Opmerking: Minister Van der Hoeven zal het punt van de peer review meenemen in de evaluatie van NWO die volgend jaar plaatsvindt. Over de uitkomsten van deze evaluatie wordt de Eerste Kamer integraal geïnformeerd.
  • 12 juni 2007
    nieuwe commissie: commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschapsbeleid (OCW)
  • 12 juni 2007
    commissie vervallen: commissie voor Wetenschapsbeleid en Hoger Onderwijs
  • 21 mei 2007
    nieuwe deadline: 1 januari 2008
    Voortgang:
    Opmerking: Het punt van peer review zal worden meegenomen in de evaluatie van NWO. In de OCW-begroting (bijlage moties en toezeggingen) is gemeld dat NWO in 2007 zal worden geëvalueerd en dat de Kamer zal worden geïnformeerd over de uitkomsten hiervan en het standpunt dat daarop wordt ingenomen. Ook is gemeld dat een groter accent zal komen te liggen op persoonsgerichte steunvormen. Dit laatste is gerealiseerd in de recent uitgebrachte strategische agenda hoger onderwijs, onderzoek- en wetenschapsbeleid. De evaluatie van NWO en het standpunt daarop worden in het derde kwartaal van 2008 aan de Kamer aangeboden.

    In 2007 wordt NWO geëvalueerd. Daarbij zal worden gevraagd ook te kijken naar het systeem van peer review dat door NWO wordt gehanteerd. De Kamer zal over de uitkomsten van de evaluatie en het standpunt dat daarop wordt ingenomen worden geïnformeerd. Tegelijk zal in het beleidsprogramma van het kabinet conform de opmerkingen vanuit de Tweede Kamer een groter accent op persoonsgerichte steunvormen komen te liggen.
    documenten:
  • 28 maart 2006
    toezegging gedaan