T00071

Toezegging bij belastingplan 2004 2



M.b.t. het instrument van het convenant doet de staatssecretaris de toezegging dit mee te nemen, ook naar aanleiding van de waarderingsvraagstukken rondom het auteursrecht


Kerngegevens

Nummer T00071
Oorspronkelijke nummer tr_FIN_2004_22
Status voldaan
Datum toezegging 9 december 2003
Deadline 1 januari 2004
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Financiën
Commissie commissie voor Financiën (FIN)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie evaluatie
Kamerstukken Belastingplan 2004 (29.210)


Opmerking

De Belastingdienst is in 2005 gestart met een pilot handhavingsconvenanten zeer grote ondernemingen. Bij brief van 12 april 2007, nr. DGB2007-1685 is aan u een evaluatie toegezonden. Ook overigens is het onderwerp convenanten in uw Kamer aan de orde geweest:
- Algemene financiële beschouwingen Belastingplan 2006, 13 december 2005;
- Wetsvoorstel Versterking fiscale rechtshandhaving, nr. 30 322, Kamerstukken I, Memorie van antwoord EK, 6 juli 2007, D;
- Wetsvoorstel Versterking fiscale rechtshandhaving, nr. 30 332, behandeling in EK op 25 september 2007.

Uit de stukken

Handelingen EK 2003-2004, 11-498

[…]

(blz. 489)

De heer Essers (CDA): […]

De staatssecretaris kan nog aandacht besteden aan de kwestie van goed koopmansgebruik. Ik stel de convenanten graag nogmaals aan de orde. Wij zijn allen tevreden over die open norm van het goed koopmansgebruik, maar deze is toch aan wat slijtage onderhevig geweest. De fiscale behandeling is op een aantal belangrijke terreinen onbekend; ik noem de waardering van het auteursrecht en het merkrecht en alles wat speelt in het kader van intellectueel eigendom en de financieringsinstrumenten. Er zijn misschien twee of drie arresten waaraan enige indicatie ontleend kan worden. In landen als Engeland en Amerika bestaan daarover pakken met regelgeving. Ik ben daar niet op uit, maar er is wel een tussenweg te vinden. Het instrument van het convenant kan daarin goed worden toegepast. De schriftelijke beantwoording op dit punt is wat dubbel. Enerzijds wordt er gedaan alsof ik een oneerbaar voorstel doe en wordt er betoogd dat hieraan principiële bezwaren kleven. Anderzijds wordt gesteld dat daarvan vaak gebruik wordt gemaakt. Ik meen dat met convenanten in de regel goede ervaringen worden opgedaan. Ik breng de optie daarom graag onder de aandacht van de staatssecretaris. Daarmee wordt recht gedaan aan het flexibele winstbegrip en meer houvast gegeven aan belastingplichtigen.

[…]

(blz. 497/ 498)

Staatssecretaris Wijn: […]

De heer Essers is verder nog ingegaan op het begrip ’’goed koopmansgebruik’’. Het ontwikkelt zich door jurisprudentie. Hij wil verschil aanbrengen tussen terugwerkende kracht bij uitspraken die ’’goed koopmansgebruik’’ nader richten en bij uitspraken waarbij dat niet aan de orde is. Ik vind het gevaarlijk om die kant op te gaan. Ik kan mij voorstellen dat een Kamer van reflectie dit in het achterhoofd houdt bij het bekijken van wetsvoorstellen met formele terugwerkende kracht, maar ik heb aangegeven dat wat de regering betreft het toetsingskader voornamelijk zit in de budgettaire effecten. Er zit altijd een spanningsveld in. Als je in je wetgeving open normeringen hebt en die normering vervolgens nader wordt geijkt door de Hoge Raad of door jurisprudentie in bredere zin, dan kun je via wetgeving reparatie toepassen. Mijn smaak is een iets andere, maar laten wij dat maar case by case bekijken. De heer Essers heeft me ook gevraagd met convenanten te gaan werken. De ambivalentie in mijn antwoord hierop heeft te maken met het volgende. Ik vind het gek om met convenanten te gaan werken als er sprake is van belastingplicht. Dat suggereert een gelijkwaardigheid in contractspartners die er gewoon niet is. Een belastingplicht is een belastingplicht. Er wordt een bedrag opgelegd en dat moet worden betaald. Toch heeft de heer Essers wel een punt. Dat is de andere kant. Je werkt soms wel met convenanten op het gebied van bijvoorbeeld de waardering. Op dit moment kijken wij in het kader van de liberalisering van de energiemarkt naar de waardering van de activa van elektriciteitsproductiebedrijven en die van elektriciteitsnetwerken. Dat gaat in goed overleg met de sector. Goed koopmansgebruik eist dat wij wat dat betreft aansluiten bij de realiteit, zodat wij via onze belastingheffing geen onterechte economische nadelen creëren. Ik zeg toe dat ik dit meeneem, ook naar aanleiding van de waarderingsvraagstukken rondom het auteursrecht.

[…]



Historie

  • 11 april 2008
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      BJZ 2008-0138 U
  • 9 december 2003
    toezegging gedaan