T02982

Toezegging Het organiseren van inspraak- en informatieavonden met betrekking tot het project Militair Radarstation Herwijnen (31.936, I)



De Staatssecretaris van Defensie zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van de leden Rietkerk, Moonen en Huizinga, toe om inspraak- en informatieavonden te organiseren met betrekking tot het project Militair Radarstation Herwijnen.


Kerngegevens

Nummer T02982
Status voldaan
Datum toezegging 2 december 2019
Deadline 1 juli 2021
Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Defensie
Kamerleden J.C. Huizinga-Heringa (ChristenUnie)
Ir. ing. C.P.M. Moonen (D66)
drs. Th.W. Rietkerk (CDA)
Commissie commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie brief/nota
Onderwerpen militair radarstation Herwijnen
radar
radarstation
rijkscoördinatieregeling
Kamerstukken Luchtvaartbeleid (31.936)


Uit de stukken

Handelingen I 2019-2020, nr. 9-3 - blz. 11, 15, 23, 28, 29, 31

De heer Rietkerk (CDA):

De CDA-fractie adviseert de staatssecretaris het vertrouwen verder terug te winnen. Ze is op weg, maar er is meer nodig. In het kader van de rijkscoördinatieregeling moeten alternatieve locaties worden afgewogen. Dat moet gepaard gaan met wettelijke waarborgen voor inwoners, zoals openbare voorbereiding. Kan de staatssecretaris toezeggen dat in de fase van voorontwerp de inwoners worden betrokken? Wordt of worden er bijvoorbeeld een inloopavond, een informatiebijeenkomst of beide georganiseerd?

Mevrouw Moonen (D66)

Ik kom nu op inspraak van de bewoners. Onderdeel van de rijkscoördinatieregeling, wanneer deze wordt ingezet, is dat de bewoners van de gemeente West Betuwe inspraak hebben en ook zelf met geschikte alternatieve locaties kunnen komen. Ook kunnen bewoners en bedrijven een procedure starten bij de Raad van State en blijft bezwaar en beroep mogelijk. De fractie van D66 hecht belang aan een goede communicatie met de bewoners. Kan de staatssecretaris aangeven hoe zij het proces van inspraak inricht? Dat is een gerichte vraag aan de staatssecretaris.

Mevrouw Huizinga (ChristenUnie):

In de communicatie tussen Herwijnen en het ministerie is veel misgegaan en er gaat veel mis. De indruk is bij de bewoners ontstaan dat de staatssecretaris koste wat het kost het radarstation door gaat drukken. Hoe gaat de staatssecretaris gedurende het RCR-proces de bewoners meenemen in het onderzoek? En hoe laat zij zien dat zij hun opmerkingen serieus neemt en deugdelijk onderzoekt? Hier hoor ik graag een helder antwoord op van de staatssecretaris.

Staatssecretaris Visser:

De heer Rietkerk vroeg ook bij het mondeling overleg al om zo snel mogelijk inloopavonden te organiseren, zodat mensen gericht een vraag kunnen stellen. Ik denk dat dat een belangrijk gegeven is. Dat kan ook als bijvoorbeeld het ontwerp inpassingsplan ter inzage ligt.

(…)

Mevrouw Huizinga vroeg ook: bent u bereid om inloopavonden en dergelijke te organiseren om meer informatie te kunnen geven? Wat mij betreft gebeurt dat ook, op een laagdrempelige manier, zodat mensen ook gewoon hun vragen kunnen stellen.

(…)

De daadwerkelijke participatie zal plaatsvinden tijdens de daadwerkelijke procedure. Dan zijn de onderzoeken klaar, dan vinden inloopavonden plaats en dan liggen er ook de zienswijzen en alles wat er speelt.


Brondocumenten


Historie