T00710

Toezegging Harmonisatie van dwangmaatregelen in de psychogeriatrie (30492)



Naar aanleiding van opmerkingen van het lid Slagter-Roukema zegt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Kamer toe bij de harmonisatie van dwangmaatregelen in de psychogeriatrie, de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de jeugdzorg de door het lid Slagter-Roukema geuite zorgen over toepassing van de norm van dwangbehandeling uit de gesloten jeugdzorg op de nieuwe Wet BOPZ in de besluitvorming mee te nemen.


Kerngegevens

Nummer T00710
Oorspronkelijke nummer tz_VWS/JG_2008_21
Status voldaan
Datum toezegging 12 februari 2008
Deadline 1 juli 2009
Verantwoordelijke(n) Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Kamerleden drs. T.M. Slagter-Roukema (SP)
Commissie commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport / Jeugd en Gezin (VWS/JG)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie overig
Onderwerpen dwangmiddelen
Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen
Kamerstukken Voorwaardelijke machtiging en dwangbehandeling (30.492)


Uit de stukken

Handelingen I 2007-2008, nr. 20 – blz. 879

Mevrouw Slagter-Roukema (SP): Een eerste vraag betrof de harmonisatie van dwangmaatregelen in de psychogeriatrie, de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de jeugdzorg. Hoe staat het met het wetsvoorstel dat dit regelt ten aanzien van de eerste twee groepen? Komt dat ook in deze kabinetsperiode rond? Harmonisatie van de regels ten aanzien van dwang in de jeugdzorg is ook dringend gewenst, zoals bleek tijdens het debat over gesloten jeugdzorg dat wij op 18 december met de minister van Justitie en die voor Jeugd en Gezin voerden. Mijn fractiegenoot Quik-Schuijt stelde toen vast dat in de gesloten jeugdzorg dwangbehandeling mogelijk is die in een jeugdpsychiatrisch ziekenhuis zelfs met een BOPZ-maatregel niet mogelijk is. Hoe staat het met de wettelijke regeling die gevraagd werd met de motie-Çörüz, 30644, nr. 19? Ik wijs hierbij ook op een artikel in het Nederlands Dagblad van 31 januari, waarin vermeld wordt dat psychiaters soms jaloers kijken naar de gesloten jeugdzorg, waar vanaf dit jaar kinderen wel medicatie kan worden voorgeschreven en onder dwang kan worden toegediend, terwijl dat bij jongeren met gedragsstoornissen en een extra psychiatrische stoornis niet mogelijk is. Dit is volgens mijn fractie een ongewenste ongelijkheid en een ongewenste ontwikkeling. Ook vragen wij ons af of de kans bestaat dat deze ruimere mogelijkheid van dwangtoepassing de nieuwe norm wordt voor de opvolger van de BOPZ. Graag krijg ik hierop commentaar van de ministers.

Minister Klink: Mevrouw Slagter vroeg naar de harmonisatie van rechtsposities. Daarbij gaat het om dwangmaatregelen in de psychogeriatrie, de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de jeugdzorg. Zij vroeg allereerst hoe het staat met het wetsvoorstel inzake de psychogeriatrie en de zorg voor verstandelijk gehandicapten. De staatssecretaris is er op dit moment mee bezig. Het is inderdaad de bedoeling om in deze kabinetsperiode een wetsvoorstel voor deze groepen af te ronden. Er zijn op dit moment inderdaad grote verschillen in de regelingen ter zake van de gedwongen interventies en de jeugdzorg, de jeugd-ggz en de zorg voor jeugdige verstandelijk gehandicapten. Mevrouw Slagter wees er vandaag op en mevrouw Quik-Schuijt stelde dit aan de orde bij de behandeling van het wetsvoorstel inzake de gesloten jeugdzorg. Ook wij vinden dit punt belangrijk. Wij onderzoeken de mogelijkheid tot harmonisatie. Inmiddels zijn met betrokkenen uit de diverse sectoren gesprekken gevoerd om duidelijk te krijgen welke opvoedkundige maatregelen in diverse sectoren nodig zijn en wat de behoeften zijn op het gebied van dwangbehandeling. Daar gaat het om: opvoedkundige maatregelen aan de ene kant en mogelijkheden voor dwangbehandeling aan de andere kant. Het gaat dan uiteindelijk om de behandeling van psychische stoornissen.

Mevrouw Slagter-Roukema (SP): Eigenlijk wilde ik op dit punt een geruststelling, in de zin dat ten aanzien van de contouren van de nieuwe Wet BOPZ en dwangbehandeling de norm die in gesloten jeugdzorg kan gelden, niet zal gaan gelden. Tijdens het debat in december hebben wij daarover ook onze zorgen uitgesproken.

Minister Klink: Wij proberen toch wel de zaken te harmoniseren. Als u praat over de zorg, hebt u ongetwijfeld voor ogen waar uw zorg precies zit en waar u vindt dat er in de jeugdzorg op dit moment meer mogelijkheden voor interventies zijn dan gerechtvaardigd is. Het is bijna een wedervraag.

Mevrouw Slagter-Roukema (SP): In de gesloten jeugdzorg is gedwongen medicatie gewoon mogelijk, terwijl dit voor een jeugdige met een psychiatrische stoornis in een jeugd-ggz alleen maar kan onder de waarborgen van de Wet BOPZ. Die waarborgen van de Wet BOPZ gelden in de jeugdzorg niet.

Minister Klink: Ik ben geneigd – maar dan loop ik vooruit op de nieuwe regeling en op de zoektocht waar wij op dit moment mee bezig zijn – om ook ter zake van de jeugd-ggz aansluiting te zoeken bij de Wet BOPZ in algemene zin en bij de criteria daarin. Die afweging moeten wij echter nog maken. Dat is mijn voorlopige antwoord op dit moment. De harmonisatie zal ook min of meer langs die lijn moeten lopen. Bij de jeugd spelen wel de opvoedkundige aspecten een rol. Voor de jeugdigen zal dus misschien een iets ander regime gaan gelden. Het zijn echter wat prealabele opmerkingen van mijn kant. Ik neem echter de zorgen van mevrouw Slagter mee.


Brondocumenten


Historie

  • 9 oktober 2008
    Voortgang:
    Opmerking: Het wetsvoorstel Zorg & Dwang ligt op dit moment bij
    de Raad van State. Verwachting is dat RvS na de zomer (najaar 2008) een
    reactie zal geven. In die periode zal door VWS ook wederom gesproken
    worden met betrokken partijen zoals branche organisaties en cliëntenorganisaties.
    Het advies van de RvS zal richtinggevend zijn over het verdere verloop
    van dit traject. Een harde datum is nog niet te stellen, de verwachting is
    dat de geplande invoer niet eerder zal zijn dan 1 januari 2010.
    De minister voor Jeugd en Gezin heeft in 2007, naar aanleiding van een
    aangenomen motie van kamerlid Coruz, toegezegd te komen met een wettelijke regeling waarmee de rechtsposities van jeugdigen met ernstige
    opgroei- en opvoedingsproblemen wordt geharmoniseerd. Deze jeugdigen
    bevinden zich in de jeugdhulpverlening, de jeugd-ggz en de jeugdlvg.
    De wettelijke regeling wordt op dit moment voorbereid. Planning is
    dat de regeling voorjaar 2009 naar de Raad van State wordt gestuurd.
    Indiening Tweede Kamer eind 2009.
  • 23 juni 2008
    nieuwe status: voldaan
    Voortgang:
    documenten:
    • -   
      25763, nr. 10, 8.2.3
  • 12 februari 2008
    toezegging gedaan