Plenair Pijlman bij stemming motie-Kox c.s. over het alsnog op enigerlei wijze uitvoeren van de motie-Kox c.s. over een tijdelijke huurstop voor zowel de sociale sector als de vrije sector (35431, letter H)



Verslag van de vergadering van 9 juni 2020 (2019/2020 nr. 30)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.36 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Pijlman i (D66):

Dank u wel, voorzitter. Wij hadden gehoopt dat de motie zou worden aangehouden. Het komt niet vaak voor dat een motie een gat schiet van 400 miljoen in de begroting van de corporaties. Deze motie brengt daarbij ook nog de bouw van 20.000 duurzame woningen in gevaar. En zij is veel te algemeen gesteld. Waarom zouden bijvoorbeeld scheefwoners en mensen die met drie keer modaal in de vrije sector wonen, moeten worden ontzien, zoals de motie vraagt? De motie is ook niet nodig. Het kabinet is de SP denk ik zeer tegemoetgekomen met maatregelen, bijvoorbeeld dat niemand wordt uitgezet vanwege het coronavirus en geen huurverhogingen boven de inflatie. Het wetsvoorstel tijdelijke huurstop is ingediend. Er komt een meldpunt voor huurders. En — dat is een toezegging van vorige week — in augustus komt er een nadere herbezinning of dit nog verder nodig zal zijn. Dus er is alle reden om de motie aan te houden. Nu de SP dat niet doet, stemmen wij uiteraard tegen.

De voorzitter:

Kleine correctie: u bedoelde waarschijnlijk niet de SP, maar de indieners van de motie, die al dan niet door de minister tegemoet zijn gekomen. Anders zouden we sommigen tekortdoen. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring over deze motie af te leggen? De heer Schalk.