Plenair Faber-van de Klashorst bij stemming moties Staat van de rechtsstaat



Verslag van de vergadering van 7 april 2020 (2019/2020 nr. 24)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 14.30 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Faber-van de Klashorst (PVV):

Voorzitter. Eerst de motie-Bikker. De overwegingen in deze motie kunnen wij geheel volgen. Je zou daarna een logisch dictum verwachten dat stelt dat we de zware criminaliteit eens echt gaan aanpakken. Meer nee, er volgt een wazig dictum dat zich richt op nutteloze onderzoeken in plaats van het echt met voldoende mankracht aanpakken van de criminaliteit. Wij zullen niet voor zweverige onderzoeken stemmen en wij zullen dan ook tegen deze motie stemmen.

Dan de motie-Veldhoen betreffende de achterstanden bij de behandeling van asielaanvragen. De motie roept op om de taken van de IND niet uit te breiden. Maar dat is het probleem niet. Het echte probleem is de massa-immigratie, met het daaraan verbonden stapelen van procedures door asielzoekers. Dát moet worden aangepakt. Deze motie biedt daar geen oplossing voor. Het zal duidelijk zijn dat de PVV tegenstemt.

Dan de motie-Otten. Deze motie roept op om altijd tot vervolging over te gaan indien er voldoende bewijs is, ook als dat niet in het algemeen belang is. Zo zal dan bijvoorbeeld een penningmeester die een greep in de kas doet en vervolgens het geld terugbetaalt ook altijd vervolgd worden. De vraag is of dat wel gewenst is. Deze motie betekent een extra verzwaring van het justitiële apparaat die we op dit moment niet kunnen gebruiken. We zullen daarom tegenstemmen. Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Faber. Dan is het woord aan de heer Knapen.