‘Vernieuw en versterk de Raad van Europa’



Afgelopen week kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 46 lidstaten van de Raad van Europa bijeen in Turijn. Tijdens de bijeenkomst sprak ook Tiny Kox, president van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) en tevens Eerste Kamerlid. Hij riep de lidstaten op om een top van regeringsleiders te organiseren over het vernieuwen, verbeteren en versterken van de Raad van Europa.

"Zo'n top moet leiden naar een Raad van Europa met nieuwe competenties en beter uitgerust om democratische zekerheid te beschermen en te promoten," aldus Kox. De Raad van Europa moet volgens hem sneller en doeltreffender gezamenlijk actie kunnen ondernemen om zo beter om te kunnen gaan met bestaande en opkomende dreigingen in Europa.

"Alleen dan is de Raad van Europa in staat om te functioneren als hoeksteen van Europa's politieke architectuur. De Russische agressie tegen Oekraïne heeft de noodzaak daarvoor alleen nog maar vergroot," zei Kox in Turijn. Oekraïne is lid van de Raad van Europa, Rusland is na het binnenvallen van Oekraïne uit de Raad van Europa gezet.

Op korte termijn zal een commissie worden ingesteld die later dit jaar verslag uitbrengt over het organiseren van een dergelijke top. Daarna worden de verdere voorbereidingen van de Raad van Europatop (de vierde sinds de oprichting in 1949) ter hand genomen onder het voorzitterschap van IJsland.

In Turijn werd ook besloten dat de financiële gevolgen van het gedwongen vertrek van Rusland uit de Raad van Europa in solidariteit door de resterende 46 lidstaten opgevangen zullen worden, zodat de organisatie niet in zijn werk en taken gehinderd wordt.

De Raad van Europa is in 1949 opgericht en heeft inmiddels 46 lidstaten. Een belangrijk doel van de Raad van Europa is het bevorderen van de eenheid tussen de lidstaten, met name door het sluiten van onderlinge verdragen. Het belangrijkste daarvan is het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), dat door alle lidstaten is getekend.


Deel dit item: