Openbaar gesprek Parlementaire onderzoekscommissie 25 maart over de arbeidsmarkt



Op 25 maart 2022 hield de Parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving (POC) onder leiding van senator Ganzevoort het laatste gesprek in een serie van openbare gesprekken.

Uitvoerders met praktijkervaring, wetenschappers en belangenbehartigers van de vier domeinen van het onderzoek - arbeidsmarkt, onderwijs, sociale zekerheid en politie – waren voor de gesprekken uitgenodigd. In tegenstelling tot verhoren onder ede, zoals bij parlementaire enquêtes, ging het bij dit onderzoek om openbare gesprekken. De commissie wilde graag met genodigden in gesprek over de geselecteerde discriminatieproblemen om te leren van ieders ervaringen.

Dit laatste gesprek op vrijdag 25 maart ging over het domein Arbeidsmarkt.


Programma 25 maart

Arbeidsmarkt

 

15.00 – 16.00

Wouter Koolmees

Voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bekijk het gesprek terug.

Eerdere gesprekken kunt u terugvinden op de pagina van de Parlementaire onderzoekscommissie.


Over de Parlementaire Onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving

De parlementaire onderzoekscommissie (POC) is ingesteld op 23 maart 2021 naar aanleiding van de aangenomen motie-Rosenmöller (GroenLinks) en Jorritsma-Lebbink (VVD) c.s. over parlementair onderzoek met betrekking tot discriminatie. Aanleiding voor de instelling van de commissie en het onderzoek is het veelvuldige onderscheid tussen personen en groepen dat in het dagelijkse verkeer in Nederland wordt gemaakt. Onderscheid waarvoor geen objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat is problematisch en op grond van nationaal en internationaal recht verboden.

De POC richt zich bij het onderzoek naar discriminatieproblemen zowel op de oorzaken van de kloof tussen wetgeving op papier en in de praktijk als de mogelijke oplossingen daarvoor. Daarbij gaat het in het bijzonder om de rol die het parlement speelt of kan spelen in het wetgevingsproces, maar ook bij de controle van het beleid. Ervaringen uit de praktijk zijn belangrijk om te ontdekken waar in de wisselwerking tussen wetgeving, beleid, uitvoering, effecten en ervaringen van burgers haperingen optreden en hoe dat beperkt of voorkomen kan worden. Oftewel: wat kan de overheid doen?


Deel dit item: