Eerste Kamer verwerpt motie van wantrouwen



De Eerste Kamer stemde dinsdag 22 maart over drie moties die waren ingediend tijdens de heropening van het debat over de regeringsverklaring op 15 maart. Een motie van wantrouwen van senator Faber-van de Klashorst (PVV) werd verworpen: alleen de fracties van PVV en Fractie-Otten stemden voor. Moties van senator Rosenmöller (GroenLinks) en van senator Van Rooijen (50PLUS) om de noodzaak te onderstrepen tot uitvoering van de eerder aangenomen moties tegen bezuinigingen uit het regeerakkoord op de jeugdzorg en de AOW, werden aanvaard.


Aangenomen moties

De motie-Rosenmöller (GroenLinks) c.s. vraagt de regering om de Eerste Kamer uiterlijk 15 april a.s. te informeren over de uitvoering van de motie om af te zien van de in het regeerakkoord opgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg. De fracties van Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, Fractie-Otten, PVV, SGP, 50PLUS en FVD stemden voor, de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie. De OSF-fractie was afwezig.

De motie-Van Rooijen (50PLUS) c.s. is gericht tegen het voornemen uit het regeerakkoord voor een gedeeltelijke ontkoppeling van de AOW aan het wettelijk minimumloon en vraagt de regering om de Eerste Kamer uiterlijk 9 mei te informeren over hoe zij de motie wil uitvoeren. De fracties van Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, SP, PvdD, Fractie-Otten, PVV, SGP, 50PLUS en FVD stemden voor, de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen de motie. De OSF-fractie was afwezig.


Verworpen motie

De motie-Faber (PVV) c.s. zegt het vertrouwen in het kabinet op omdat het kabinet niet bereid is de voorgenomen gedeeltelijke ontkoppeling van de AOW van het minimumloon terug te draaien. De fracties van PVV en Fractie-Otten stemden voor, de fracties van Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD, 50PLUS en FVD stemden tegen de motie. De OSF-fractie was afwezig.


Heropening debat regeringsverklaring - 15 maart 2022

De Eerste Kamer debatteerde op verzoek van senator Faber-van de Klashorst (PVV) op dinsdag 15 maart in een derde termijn over de regeringsverklaring van het kabinet Rutte-IV. De minister van Financiën Kaag had de Kamer op 11 maart een brief gestuurd waarin zij aangaf dat het kabinet de moties onder andere om af te zien van de voorgenomen gedeeltelijke ontkoppeling van de AOW van het minimumloon, en van de voorgenomen bezuinigingen op de jeugdzorg niet (zonder meer) kon uitvoeren omdat de Kamer er geen dekking voor had aangegeven en ze bij de besluitvorming over de zogenoemde Voorjaarsnota zouden worden betrokken in een bredere afweging. De Eerste Kamer had om de brief gevraagd. De meeste woordvoerders tijdens het debat met minister-president Rutte en minister Kaag van Financiën vonden de brief die Kaag namens het kabinet had gestuurd teleurstellend en daarom werden de drie moties ingediend.



Deel dit item: