Eerste Kamer: stop voorbereiden grootschalig datacentrum Zeewolde



De Eerste Kamer stemde dinsdag 22 maart voor motie van senator Koffeman (PvdD) die de regering verzoekt de gemeente Zeewolde op grond van strijdigheid met het algemeen belang te dwingen voorlopig te stoppen met de verdere voorbereidingen om de bouw van een grootschalig datacentrum mogelijk te maken. De Eerste Kamer wil dat er eerst striktere regels voor grootschalige datacentra komen. De fracties van GroenLinks, D66, Fractie-Nanninga, PvdA, PVV, SP, ChristenUnie, PvdD, FVD, Fractie-Otten, SGP en 50PLUS steunden de motie, de fracties van VVD en CDA stemden tegen. De OSF-fractie was afwezig.

Voorafgaand aan de stemming verklaarde een aantal partijen waarom ze de motie zou steunen: de ChristenUnie wil hiermee een signaal geven aan de minister, D66 is tegen de komst van het datacentrum in Zeewolde, de SGP ziet de motie als een ultieme oproep aan de minister en PvdA ziet, mede namens GroenLinks, de motie als een oproep om tijd te winnen om te bezien wat de volgende stappen zouden moeten zijn. Het CDA vindt dat de Eerste Kamer zich met deze motie buiten zijn werkterrein begeeft en de balans met de Tweede Kamer in gevaar brengt en stemde daarom tegen.

De gemeente Zeewolde heeft publiekrechtelijk een bestemmingsplan voor de bouw van het datacentrum van 166 hectare voor het bedrijf Meta (voorheen Facebook) vastgesteld. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil daar in het kader van behoorlijk bestuur niet meer aan tornen. De minister en de gemeente overleggen nog wel over de privaatrechtelijke eisen van het kabinet voor de verkoop van de grond - in eigendom van het Rijk - voor het datacentrum. Die eisen gaan onder meer over energiegebruik, terugwinning van energie en een aantal milieueisen.

De Eerste Kamer nam in december 2021, toen het huidige kabinet-Rutte IV nog niet was aangetreden, een motie van Koffeman aan om de verkoop van de grond voor het datacentrum op te schorten. Senator Koffeman voerde in een interpellatie met minister De Jonge op dinsdag 15 maart als extra argument aan dat de nieuwe regeringscoalitie zwaardere eisen heeft vastgelegd voor de vestiging van toekomstige datacentra. Koffeman wil dat voor het datacentrum in ieder geval extra eisen voor energieopwekking, gebruik van water en het gebruik van restwarmte, alvorens vergunningen worden afgegeven.



Deel dit item: