Eerste Kamer staat stil bij aanval op Oekraïne



De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag in haar plenaire vergadering stilgestaan bij de Russische aanval op Oekraïne en de gevolgen daarvan, in het bijzonder voor de inwoners van Oekraïne. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn betuigde namens de Eerste Kamer zijn medeleven aan hen die geliefden hebben verloren door het geweld of in onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren. "Onze gedachten zijn bij de Oekraïners die in onvrijheid leven en onzeker zijn over hoe hun leven er over een week, over een dag of misschien over een uur uit zal zien," aldus Bruijn.

De Eerste Kamervoorzitter stelde in zijn toespraak dat op donderdag 24 februari gebeurde wat in het naoorlogse Europa tot dan toe ondenkbaar was: Rusland viel Oekraïne binnen. "De inval markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Europese deel van de wereld, waarin de waarden van vrijheid, veiligheid en democratie die ruim 75 jaar geleden zo zwaar zijn bevochten, in het hart zijn aangevallen. Want niet alleen militaire doelwitten zijn geraakt; ook zijn honderden burgers omgekomen, en honderdduizenden mensen hun dorp, stad of land ontvlucht," aldus Bruijn.

Bruijn prees de standvastigheid van Oekraïne onder de Russische inval: "Waar bij sommigen de moed in de schoenen zou zinken, hebben we gezien dat de regering en de burgers van Oekraïne standvastig blijven in hun verzet tegen de inval. Het is bewonderenswaardig hoe zij daarmee invulling geven aan hun volkslied dat in 1862 werd geschreven, tijdens de Sovjet-Unie verboden was en in 1992 door het Oekraïense parlement, de Verchovna Rada, opnieuw tot volkslied werd verheven," aldus Bruijn. Hij dankte al die mensen en organisaties die zich inzetten om humanitaire hulp te verlenen, zowel daar als hier in Nederland.

Eerste Kamervoorzitter Bruijn nam afgelopen vrijdag samen met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp deel aan een digitaal gesprek van parlementsvoorzitters van Europese landen met Ruslan Stefanchuk, de Voorzitter van de Verkhovna Rada ofwel het parlement van Oekraïne, over de ernstige situatie in Oekraïne. Deze bijeenkomst was georganiseerd door het Europees Parlement.

Extra vergadering Parlementaire Assemblee Raad van Europa

De Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, de Nederlandse senator Tiny Kox, heeft de assemblee op 14 en 15 maart voor een extra sessie in Straatsburg bijeengeroepen om te overleggen over de Russische aanval op Oekraïne. Het Russisch lidmaatschap van de organisatie is inmiddels geschorst, nu worden door de assemblee nadere stappen overwogen. De Nederlandse delegatie, onder leiding van senator Petra Stienen, zal ook aan deze extra vergadering deelnemen.


Deel dit item: