Openbare gesprekken parlementaire onderzoekscommissie: politie



Op 4 februari 2022 is de Parlementaire Onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving (POC) onder leiding van senator Ganzevoort aan de volgende fase van het onderzoek begonnen: het voeren van openbare gesprekken.

Uitvoerders met praktijkervaring, wetenschappers en belangenbehartigers van de vier domeinen van het onderzoek - arbeidsmarkt, onderwijs, sociale zekerheid en politie – werden voor de gesprekken uitgenodigd. In tegenstelling tot verhoren onder ede, zoals bij parlementaire enquêtes, gaat het bij dit onderzoek om openbare gesprekken. De commissie sprak met genodigden over de geselecteerde discriminatieproblemen om te leren van ieders ervaringen.

De gesprekken op 4 februari gingen over het onderzoeksdomein Politie.

Tijdstip

Sprekers

10:00 - 11:00

Liesbeth Huyzer

Plaatsvervangend korpschef politie Nederland

Henk Korvinus

Inspecteur-generaal Inspectie Justitie en Veiligheid

11:30 - 12:30

Saniye Çelik

Lector Diversiteit & Inclusie Hogeschool Leiden

Dionne Abdoelhafiezkhan

Oprichter IZI Solutions

13:30 - 14:30

Nadia Benaissa

Juridisch beleidsadviseur Bits of Freedom


Over de Parlementaire Onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving

De parlementaire onderzoekscommissie (POC) is ingesteld op 23 maart 2021 naar aanleiding van de aangenomen motie-Rosenmöller (GroenLinks) en Jorritsma-Lebbink (VVD) c.s. over parlementair onderzoek met betrekking tot discriminatie. Aanleiding voor de instelling van de commissie en het onderzoek is het veelvuldige onderscheid tussen personen en groepen dat in het dagelijkse verkeer in Nederland wordt gemaakt. Onderscheid waarvoor geen objectieve en redelijke rechtvaardiging bestaat is problematisch en op grond van nationaal en internationaal recht verboden.

De POC richt zich bij het onderzoek naar discriminatieproblemen zowel op de oorzaken van de kloof tussen wetgeving op papier en in de praktijk als de mogelijke oplossingen daarvoor. Daarbij gaat het in het bijzonder om de rol die het parlement speelt of kan spelen in het wetgevingsproces, maar ook bij de controle van het beleid. Ervaringen uit de praktijk zijn belangrijk om te ontdekken waar in de wisselwerking tussen wetgeving, beleid, uitvoering, effecten en ervaringen van burgers haperingen optreden en hoe dat beperkt of voorkomen kan worden. Oftewel: wat kan de overheid doen?


Deel dit item: