Oud-senator Van Thijn (PvdA) herdacht



De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 25 januari stilgestaan bij het overlijden op 19 december jl. op 87-jarige leeftijd van oud-senator Ed van Thijn. Hij was acht jaar lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de PvdA, van 8 juni 1999 tot 12 juni 2007.

De meeste bekendheid kreeg Ed van Thijn als burgemeester van zijn geboortestad Amsterdam. Ruim 10 jaar bekleedde hij de rol van burgervader. Van Thijn was verder o.a. gemeenteraadslid in Amsterdam, lid van de Tweede Kamer en twee keer minister van Binnenlandse Zaken.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zei tijdens de herdenking: "De gebeurtenissen in zijn vroege jeugd maakten hem tot mensenrechtenstrijder voor de rest van zijn leven. Welke rol hij ook bekleedde - burgemeester of senator, Tweede Kamerlid of minister - Van Thijn zette zich overal in voor universele mensenrechten en sprak zich onvermoeibaar uit tegen onrecht."

Het Joodse gezin Van Thijn overleefde miraculeus de Tweede Wereldoorlog. Zo zat Ed van Thijn op talloze adressen ondergedoken en tot twee keer toe gevangen in Kamp Westerbork.

Van Thijn verliet in 1994 de actieve politiek, voor wat later een intermezzo van vijf jaar bleek. In 1999 werd hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Velen herinneren hem als de PvdA-woordvoerder die zich uitsprak tegen het wetsvoorstel voor een gekozen burgemeester. Wat veel mensen niet meer weten, is dat Van Thijn in de acht jaar van zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer vooral het woord voerde over buitenlandse zaken en mensenrechten.

Jan Anthonie Bruijn: "Ed van Thijn kan zonder overdrijving gerekend worden tot de Nederlanders die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de publieke zaak, zowel binnen als buiten dit huis. Zijn verbondenheid met het openbaar bestuur en de manier waarop hij zich zijn leven lang verzette tegen onrecht, racisme en onderdrukking vormen een voorbeeld voor velen. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item: