Voorzitter opent eerste vergadering in nieuwe plenaire zaal



Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft dinsdag 18 januari de eerste vergadering van de Eerste Kamer in de tijdelijke plenaire zaal geopend: “Het is goed dat we nu op één plek al ons werk kunnen doen. Afgelopen december namen we daarom afscheid van het Binnenhof en van ons nomadenbestaan, pendelend tussen de Ridderzaal en dit gebouw.” De Eerste Kamer verhuisde in augustus 2021 vanwege de renovatie van het Binnenhof al wel naar een nieuw gebouw in de Kazernestraat maar de plenaire vergaderingen vonden tot voor kort nog plaats in de Ridderzaal.

Bruijn trok in zijn toespraak paralellen tussen de nieuwe kunstwerken aan de gevel en in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer en de politiek. Voor de gevel maakte de Vlaamse kunstenaar Kasper Bosmans een werk van emaille, het kunstwerk van Navid Nuur in de plenaire zaal onthulde de Kamervoorzitter vorig najaar al tijdens een bijeenkomst bij de ingebruikname van het tijdelijke Kamergebouw.

Kasper Bosmans heeft het gevelkunstwerk ‘Poultry yards and metres’ genoemd. De titel verwijst naar tellen en bijeenbrengen van eieren van gevogelte. Het thema ontleende de kunstenaar aan een schilderij van de Nederlandse zeventiende-eeuwse kunstschilder Melchior d’Hondecoeter dat in het Eerste Kamergebouw aan het Binnenhof hing. Aan de hand van de schaalverdeling onderin het gevelwerk kunnen de verbeelde eieren worden opgemeten. De meetlat verwijst volgens Bosmans naar de opdracht aan de Eerste Kamer om de haalbaarheid van nieuwe wetten en regels te toetsen aan rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Kamervoorzitter Bruijn: “Die opdracht wordt vervolgens aangevuld met de betekenis van het werk in de plenaire zaal van de Nederlandse kunstenaar Navid Nuur. Net als de politiek is ook dit kunstwerk voortdurend in beweging. Niet dat het daadwerkelijk beweegt, wij moeten bewegen om de verandering te zien. Je positie in de zaal bepaalt je beeld van het werk. We kijken naar hetzelfde kunstwerk, maar vanuit de verschillende posities zie je steeds net iets anders. En met elkaar zien we het geheel. Dat is de complementariteit van het parlement.”

Volgens de Eerste Kamervoorzitter komt begrip voort uit het je willen verplaatsen in de positie van de ander: “Dat wederzijdse begrip en respect voor elkaars mening is de empathie die nu, misschien wel meer dan ooit, zo belangrijk is in de politiek. Het is onze verantwoordelijkheid die empathie gezamenlijk te bewaken”, aldus Bruijn.



Deel dit item: