Senator Karimi leidt OVSE PA verkiezingswaarneming naar Kirgizië



Senator Karimi (GroenLinks) reisde onlangs als hoofd van de waarnemingsdelegatie van de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE PA) naar de parlementsverkiezingen van Kirgizië. De OVSE PA bestaat uit 323 parlementariërs uit de 57 landen van de OVSE-regio. Hieronder bevinden zich ondermeer de Verenigde Staten, Canada, Europese landen en de voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië. De Nederlandse delegatie bestond uit drie leden van de Eerste Kamer en vijf leden vande Tweede Kamer. Deze verkiezingswaarneming was voor Karimi de eerste waar zij aan het hoofd stond van een OVSE PA-delegatie naar een internationale missie.

Verkiezingswaarnemingen zijn voor de OVSE van belang omdat daarmee de democratische ontwikkelingen in de deelnemende staten worden gemonitord en ondersteund. Na de verkiezingen van 2020 maakt Kirgizië in een hoog tempo politieke ontwikkelingen door, met bijvoorbeeld een grondwetswijziging als gevolg. Meer dan 300 internationale observeerders bezochten de nieuwe verkiezingen. Karimi: “De schaal van onze missie laat zien dat de internationale gemeenschap het belang van deze kritische fase in de politieke ontwikkeling van Kirgizië erkent.”

De delegatie is voorafgaand aan de verkiezingen twee dagen gebriefd over de politieke situatie in Kirgizië door experts, onderzoekers, kandidaten en vertegenwoordigers van ngo's. Naast Karimi stond de delegatie onder voorzitterschap van de Deense parlementariër Peter Juel-Jensen. Maandag gaven zij een persconferentie over de bevindingen van de betrokken onderzoekers en observeerders. In hun rapport leest u hun bevindingen.

In een persverklaring wees Karimi op de impact van de constitutionele wijzigingen op de verkiezingen: “De recente vermindering van de macht van het parlement heeft ertoe geleid dat de mensen het vertrouwen in de impact van hun stem hebben verloren, terwijl onnodige beperkingen op de verkiesbaarheid van kandidaten en de overgang naar een gemengd kiesstelsel een meer diverse reeks keuzes hebben belemmerd.”


Deel dit item: