Kamerdelegatie virtueel bij Governing Council Interparlementaire Unie 1-3 november



Van 1 tot en met 3 november 2020 vergaderde de Governing Council van de Interparlementaire Unie (IPU) virtueel. Een Kamerdelegatie bestaande uit Eerste Kamerleden Joop Atsma (CDA, delegatieleider), Arda Gerkens (SP), Paulien Geerdink (VVD) en Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) nam hieraan deel. In totaal waren meer dan 400 parlementsleden uit 140 landen aangemeld. Deze Governing Council, ofwel Raad van Bestuur die beslist over activiteiten binnen de IPU, kwam in de plaats van de IPU Assemblee die zou plaatsvinden in Rwanda in oktober.

Verkiezing president van de Interparlementaire Unie

Op de agenda stond de verkiezing van een nieuwe president van de IPU. In één stemronde slaagde de Portugees Duarte Pacheco erin om met 54% van de stemmen te winnen. Zijn tegenkandidaten kwamen uit Pakistan, Oezbekistan en Canada. Hij wordt hiermee de 30ste president van de IPU en volgt Gabriela Cuevas Barron, een Mexicaans parlementslid, op die haar mandaat van drie jaar er op had zitten. Pacheco is sinds 1991 parlementslid en was de afgelopen drie jaar voorzitter van de 12PLUS groep binnen de IPU. Atsma: "We zijn zeer verheugd dat Duarte Pacheco de IPU de komende drie jaar mag leiden. We kennen hem goed als voorzitter van de 12PLUS. Hij is een verbindende persoonlijkheid die de IPU goed kent en zich inzet voor parlementaire diplomatie."

12PLUS Voorzitterschap

Als recent verkozen voorzitter van de 12PLUS groep binnen de IPU feliciteerde Arda Gerkens de nieuwe president. Zij verwees naar zijn warme en transparante leiderschapsstijl. Ook sprak ze haar medeleven uit aan de slachtoffers van de recente terroristische aanslagen in Frankrijk, Afghanistan en Oostenrijk. Eerder sprak zij dankwoorden uit aan vertrekkend president Cuevas Barrón en prees ze haar voortrekkersrol op gebied van jongeren en vrouwen.

Mensenrechten van parlementsleden

Het comité inzake mensenrechten van parlementsleden bracht hun rapportage uit. Het behandelt momenteel dossiers van 511 parlementsleden wereldwijd. De klachten die worden onderzocht variëren van marteling, gevangenschap, verdwijning, moord, bedreiging en intimidatie van parlementsleden, doorgaans oppositieleden. Betrokken landen worden aangedrongen op vrijlating van de personen in kwestie, opheldering van hun situatie en het toelaten van een bezoek van het comité aan het land.

Hier vindt u de tijdens deze vergadering aangenomen documenten en nieuwsberichten.


Deel dit item: