Oud-senator Johan van Hulst viert 107e verjaardag



Johan Wilhelm van Hulst, voormalig lid van de Eerste Kamer, viert zondag 28 januari 2018 zijn honderd zevende verjaardag.

Van 1956 tot 1981 was de heer Van Hulst lid van de Eerste Kamer. Hij was fractievoorzitter van de Christelijk-Historische Unie (CHU) van 1968 tot 1977 en aansluitend  - tot 1981 - de eerste fractievoorzitter van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Van Hulst was lid van het Europees Parlement van 1961 tot 1968 en daarnaast partijvoorzitter van het CHU van 1968 tot 1972.

Johan van Hulst, onderwijzer van beroep, is emeritus hoogleraar pedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft vele publicaties op zijn naam en is ook een verdienstelijk schaker.

Grote bekendheid kreeg Van Hulst als verzetsman en kinderredder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij redde ruim zeshonderd Joodse baby's en kinderen uit de crèche van de Hollandsche Schouwburg. Hij was toen directeur Hervormde Kweekschool (HKS) in Amsterdam (later Hervormde Pedagogische Academie of HPA). Schuin tegenover de school staat de schouwburg die in de oorlog werd gebruikt als verzamelplaats voor Joden naar Kamp Westerbork. In 1970 kreeg hij voor zijn verzetsdaden de Yad Vashem-onderscheiding. Op 15 mei 2016 opende hij het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, dat in zijn voormalige Kweekschool gevestigd wordt.

De heer Van Hulst is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is ook drager van de gouden medaille van het Europees parlement. In 2010 won hij, even voor zijn 99e verjaardag,  als schaker het Corus-schaaktoernooi voor (ex-)parlementariërs.

In een persoonlijk brief heeft Voorzitter Ankie Broekers-Knol de heer Van Hulst gefeliciteerd met zijn verjaardag. Hij is de langst levende oud-parlementariër in de Nederlandse geschiedenis.


Deel dit item: