Senator Schrijver zit seminar voor over tijdelijke leden VN-Veiligheidsraad



Senator Schrijver (voorzitter commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking) zit op 11 en 12 mei 2017 een seminar voor over de rol van tijdelijke leden van de VN-Veiligheidsraad. Nederland zal in 2018 een dergelijk lidmaatschap vervullen. Doel van het seminar is dan ook om in voorbereiding hierop informatie en best practices uit te wisselen. 

De tijdelijke leden van de VN-Veiligheidsraad hebben weliswaar een numerieke meerderheid, maar hebben (in tegenstelling tot de permanente leden) geen veto-recht. Bovendien vullen de tijdelijke leden hun rol verschillend in. Tijdens het seminar werd besproken welke politieke instrumenten de tijdelijke leden hebben en of er ruimte is om hun rol te versterken. 

Voor het seminar werden onder meer bijdragen geleverd door VN-ambassadeurs uit Nieuw Zeeland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk. Ook waren er bijdrages van universiteiten uit Nederland, Zweden, Nieuw Mexico, Engeland, België, Trento, Australië. 

De eerste dag van het seminar vond plaats in het gebouw van de Eerste Kamer. Ook Tweede Kamerlid Han ten Broeke (Voorzitter commissie Buitenlandse Zaken) was hierbij aanwezig. 


Deel dit item: