Eerste Kamer herdenkt slachtoffers terreuraanslagen Brussel



Aan het begin van de plenaire vergadering van 29 maart heeft de Eerste Kamer stilgestaan bij de terreuraanslagen in Brussel op 22 maart 2016. De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, merkte op dat de wereld de afgelopen jaren tientallen keren is opgeschrikt door daden van terreur. Zo werd afgelopen zondag ook Lahore zeer zwaar getroffen. Broekers-Knol betoogde dat wij ervoor moeten waken dat angst de vrijheid, het respect en de verdraagzaamheid in onze samenleving vernietigt.

De Kamervoorzitter sprak de volgende woorden van herdenking:

“22 maart werd een inktzwarte en loodzware dag voor ons buurland België. De dagen erna, toen de volle omvang van de verschrikkelijke aanslagen doordrong, waren misschien nog wel zwaarder. Er zijn geen woorden om de verwoesting van levens en het verdriet te beschrijven. Deze aanslag stond niet op zichzelf. Afgelopen zondag werd ook Lahore zeer zwaar getroffen. De wereld is de afgelopen jaren tientallen keren opgeschrikt door daden van terreur. Op sommige plaatsen kreeg men nauwelijks de kans om te herstellen of men werd weer opnieuw getroffen. Het oogmerk van degenen die deze daden van terreur plegen is om angst en verderf te zaaien. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat wij te midden van die angst - en ondanks die angst - het hoofd koel houden.

Wij moeten ervoor waken dat angst de vrijheid, het respect en de verdraagzaamheid in onze samenleving vernietigt. De sleutel ligt niet in het optrekken van muren, maar in het bouwen van bruggen; in het zoeken naar verbinding. Alleen door samenwerking kunnen wij de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat verdedigen.

Vandaag tonen wij respect voor allen die door deze daden van terreur zijn getroffen. En ook voor al diegenen die zich maximaal inzetten om de orde, de rust en de veiligheid te herstellen en een volgende aanslag te voorkomen."


Deel dit item: