Kabinetsreactie rapport parlementaire onderzoekscommissie



Het kabinet heeft op dinsdag 26 maart 2013 de Eerste Kamer zijn visie gepresenteerd op het rapport "Verbinding verbroken?" van de parlementaire onderzoekscommissie privatisering/verzelfstandiging overheidsdiensten. In de kabinetsreactie is ook het rapport "Publieke zaken in de marktsamenleving" van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid opgenomen. In de reactie geeft het kabinet aan het door de onderzoekscommissie ontwikkelde besliskader voor privatiseringen en verzelfstandigingen als 'checklist' te gebruiken voor het tijdig en adequaat informeren van het parlement. Ook onderschrijft het kabinet de observaties van de onderzoekscommissie en de WRR dat de verhouding tussen burger en overheid als gevolg van privatiseringen en verzelfstandigingen is veranderd en dat er de afgelopen decennia bij deze trajecten niet altijd een expliciete en volledige weging van publieke belangen heeft plaatsgevonden.

De aanbeveling van de onderzoekscommissie om de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties politiek/bestuurlijk verantwoordelijk te maken voor het privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid in het algemeen wordt door het kabinet niet gevolgd. Het kabinet is van mening dat de specifieke expertise en kennis ten aanzien van marktordenings-, sturings- en toezichtsvraagstukken bij de verschillende departementen het best tot zijn recht komt.

Wel gaf het kabinet aan graag een bijdrage te willen leveren aan de in het rapport van de

onderzoekscommissie gesignaleerde informatiebehoeften van het parlement door dit

vroegtijdig van relevante informatie te voorzien en door proactief rekening te houden met wensen en initiatieven van het parlement.


Deel dit item: