Voorzitter De Graaf over crisiscommunicatie: "Soms lopen we gewoon achter de feiten aan met elkaar"



Je vraagt je soms bij een crisis weleens af of überhaupt nog iemand de regie heeft. Het lijkt dan wel of de pers stuurt, maar tegelijkertijd bemoeien zoveel anderen zich ermee. En ook de media raken het overzicht weleens kwijt. Dat geldt ook voor burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie. Soms lopen we met elkaar gewoon achter de feiten aan. Het nieuws vliegt dan alle kanten op, dat is gewoon niet meer te sturen.

Dat zei de Voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, dinsdag in Den Haag bij de inontvangstname van het eerste exemplaar van het onderzoek 'Beeldenstrijd in crisistijd' dat het instituut voor multiculturele vraagstukken FORUM in samenwerking met de Nieuwsmonitor heeft gemaakt. Het onderzoek analyseert de berichtgeving in de Nederlandse nieuwsmedia over vier recente lokale multiculturele spanningen. 

Volgens De Graaf vragen crises vooral een eerlijke opstelling van bestuurders. Eerlijkheid is in crisissituaties het belangrijkste wapen van een bestuurder. Ook als je het soms even niet weet. Het is beter dat dan ook maar gewoon toe te geven. Durf te zeggen dat je zaken eerst helder moet krijgen. En dat je dan zo spoedig mogelijk iets meldt. Dan ben je als bestuurder veel geloofwaardiger dan krampachtig vol te houden dat je de zaak in de hand hebt, terwijl dat merkbaar niet zo is.

Het belang van slachtoffers moet in de aanpak altijd voorop staan, vindt De Graaf, die in 2009 als burgemeester van Apeldoorn de leiding had in de crisis rond de aanslag op Koninginnedag. Ik zeg altijd: er zijn bij een crisis maar drie dingen echt van belang: slachtoffers, slachtoffers en slachtoffers. Verder telt dan even niets.

De Graaf riep FORUM op ook eens te kijken naar de effecten in de media van goede nazorg bij crises. Er is veel meer aan de hand dan het incident alleen. Het incident duurt een seconde, maar de gevolgen werken veel langer door. In Apeldoorn zijn we daar een vol jaar mee bezig geweest. Dat is enorm belangrijk voor nabestaanden en slachtoffers en ook voor het normaliseren van de verhoudingen in je eigen lokale samenleving.

Het helpt volgens De Graaf niet om bij een crisis meteen de schuldvraag te stellen. Natuurlijk is het een logische gedachte mensen verantwoordelijk te stellen als er iets misgaat. Maar er wordt soms te snel en alleen maar gezocht naar schuldigen. En soms zijn die er gewoon niet. In Apeldoorn hadden we 100 scenario's geoefend en scenario 101 deed zich voor....


Deel dit item: