Griffier Eerste Kamer: parlementaire diplomatie vergt selectiviteit, goede voorbereiding en terugkoppeling



In een toespraak tijdens de conferentie van de Association of Secretaries-General of Parliaments (ASGP) in Québec, Canada, heeft de Griffier van de Eerste Kamer, mr. Geert Jan Hamilton, een uiteenzetting gegeven van de zelfreflectie die binnen de Eerste Kamer heeft plaatsgehad over parlementaire diplomatie en de nieuwe werkwijze waartoe die heeft geleid.

De internationale invloeden op zoveel beleidsterreinen hebben het onontkoombaar gemaakt dat parlementariërs zich internationaal oriënteren, deelnemen aan interparlementaire assemblees en vergaderingen, en internationale contacten onderhouden. Waar regeringen steeds meer op internationaal niveau opereren en afspraken maken, moeten parlementariërs hun kennis en inzichten, nodig voor een goede controle op het regeringsbeleid, ook steeds meer ontlenen aan actieve betrokkenheid in internationale fora en andere internationale activiteiten. 

Hamilton schetste dat de Eerste Kamer haar internationale activiteiten scherp heeft ingekaderd. Rationele keuzes moeten worden gemaakt uit de ontelbare mogelijkheden om internationaal actief te zijn. Het is nodig selectief te zijn. Hij zei dat de activiteiten in internationale assemblees en vergaderingen, ook in EU-verband, de laatste jaren in de Senaat steeds beter in commissieverband worden voorbereid. Na afloop is er ook terugkoppeling naar de relevante commissies. "Parliamentary diplomacy requires rationality. Carefully consider what you want to do in the international arena and try to be good in what you choose to do", aldus de aanbeveling van de Griffier van de Eerste Kamer.


Deel dit item: