Warmtewet aanvaard in Eerste Kamer



De Eerste Kamer heeft de Warmtewet die gebruikers beschermt tegen te hoge prijzen voor warmte aangenomen (29.048). Alleen de fractie van de VVD heeft dinsdag 10 februari 2009 laten aantekenen tegen de Warmtewet te zijn, hoewel de fractie het doel van de wet onderschrijft. De initiatiefnemers van deze wet, de Tweede Kamerleden Ten Hoopen (CDA) en Samson (PvdA), konden zes jaar na de indiening van hun initiatiefvoorstel de felicitaties in ontvangst nemen.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken beloofde in de senaat de wet met voorrang te zullen uitvoeren, maar zij voorzag wel problemen. Zo zei zij geen geld op haar begroting te hebben voor de aanstelling van de ongeveer 19 fte's die bij de uitvoering van de wet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nodig zijn.

De NMa zal gaan aangeven wat de maximumprijzen mogen zijn bij stadsverwarming. Ook zal de NMa zich buigen over de vraag wat redelijke prijzen zijn. De initiatiefnemers verwachten dat gebruikers van stadsverwarming de afgelopen jaren teveel hebben betaald en het teveel betaalde vanaf 1 januari 2007 kunnen gaan terugvragen van de bedrijven.

Minister Van der Hoeven weigerde in te gaan op een verzoek van de PvdA-fractie om de gemeente Purmerend de helpende hand te bieden. Deze gemeente is met zijn stadsverwarming in problemen geraakt, omdat het aantal inwoners minder snel is gegroeid dan eerder was voorzien. Gerekend was op 100.000 inwoners, terwijl er nu nog maar 60.000 mensen in Purmerend wonen. Minister Van der Hoeven zei dat dit een probleem van de gemeente zelf is en dat zij niet van plan is om ook maar één euro beschikbaar te stellen.

Senator Sylvester van de PvdA-fractie oogstte met haar pleidooi voor Purmerend wel enig begrip bij haar partijgenoot Samson. Deze was het wel met de minister eens, dat er op grond van deze kaderstellende wet geen hulp voor Purmerend is te organiseren. "Maar het probleem is te groot om te negeren", zei Samson.

De VVD-fractie had volgens woordvoerder Asscher twee onoverkomelijke bezwaren tegen de wet: de terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 en de voortdurende onzekerheid voor de bedrijven over welke prijs zij nu mogen berekenen. Initiatiefnemer Ten Hoopen zei dat met de keuze van de datum is getracht een evenwicht te vinden tussen de belangen van de consumenten die teveel hebben betaald en de belangen van de ondernemers.

Senator Doek van de CDA-fractie spoorde minister Van der Hoeven aan haast te maken met de uitvoering van de wet. De minister zegde toe zo snel mogelijk met de energiebedrijven in overleg te zullen treden. De CDA-senator kreeg de toezegging dat de minister allerlei verschillende regelingen om consumenten te beschermen op een rijtje zal zetten om ze te kunnen stroomlijnen. Ook zegde de minister toe dat zij de prijsvorming bij de stadsverwarming in kaart zal brengen.

Senator Reuten van de SP-fractie zette vraagtekens bij de sleutelrol die de initiatiefnemers hebben toegekend aan de NMa. Naar zijn mening stelt deze instelling beleidsregels op, terwijl dit toch de taak is van de minister zelf. Minister Van der Hoeven zegde toe scherp in de gaten te houden waar deze delegatie van bevoegdheden in dit geval toe zal leiden.

Senator Sylvester van de PvdA stond niet alleen op de bres voor Purmerend. Zij pleitte ook voor goede voorlichting aan consumenten die eventueel het teveel betaalde kunnen terugvragen. Ook mensen die inmiddels zijn verhuisd zouden een claim moeten kunnen indienen. Zij vond dat de termijn waarbinnen een claim op tafel gelegd moet worden korter zal zijn dan de twintig jaar die het Burgerlijk Wetboek noemt. Ook wilde mevrouw Sylvester meer overheidshulp voor warmteprojecten. Initiatiefnemer Samson probeerde haar zorgen weg te nemen over het gebrek aan investeringen in duurzame energie. Volgens Samson biedt de nieuwe wet volop mogelijkheden voor innovaties in de warmtevoorziening.

Senator Laurier van GroenLinks had vragen over het tegen elkaar wegstrepen van projecten die winst opleveren en projecten die verlies lijden. "Hoe kan een stadsverwarming die extra winstgevend is de consument tegen redelijke prijzen leveren?", vroeg senator Laurier. Naar zijn schatting hebben sommige bedrijven 'woekerwinsten' gemaakt.

Senator Van den Berg tekende namens de fracties van SGP en ChristenUnie bezwaar aan tegen de beperking van de werkingssfeer van de Warmtewet tot verbruikers met maximaal 1000 kilowatt. Volgens Samson vallen hier wel de kleinere bedrijven onder die in stadsgebieden zijn gevestigd. "Wel de bakkerij, maar niet de broodfabriek", verduidelijkte Samson. Hij zei dat bij de evaluatie van de wet maar gekeken moet worden of de grens bij 1000 kilowatt goed uitpakt.



Deel dit item: