Korte aantekeningen vergadering commissies Justitie en Veiligheid (J&V), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) van 31 januari 2023




1. 25295, BL en T03499

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van SZW over de instelling van het Maatschappelijk Impact Team; Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van SZW over de instelling van het Maatschappelijk Impact Team; Infectieziektenbestrijding; Toezegging Specifieke expertise in het Maatschappelijk Impact Team (25.295)

Inbreng voor het nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van CDA (Prins), ChristenUnie (Verkerk) en PvdD (Nicolaï). De conceptbrief zal per e-mail worden verspreid onder de leden van de commissies.

2. Terugkoppeling voorbereidingsgroep deskundigenbijeenkomst wijziging Wet publieke gezondheid

De commissies nemen met instemming kennis van de drie door de voorbereidingsgroep geformuleerde thema's (en de nadere focuspunten daarbij).
1. Noodzaak van pandemische paraatheid en mogelijk in te zetten instrumentarium;
2. Crisismanagement, bevoegdheidsverdeling en parlementaire zeggenschap;
3. Grondrechteninperking in het kader van (staats)noodrecht - belangenafweging;

De commissies besluiten op basis van het nu voorliggende conceptprogramma op 7 februari 2023 in een besloten bijeenkomst de definitieve lijst van sprekers vast te stellen. Aanvullende suggesties kunnen deze week nog bij de griffie worden aangeleverd.

3. Mededelingen en informatie

Het lid Nicolaï (PvdD) verzoekt de antwoorden op de vragen over het beleidsprogramma pandemische paraatheid ook op te nemen in het informatiedossier bij dossier 36194.


De griffier voor deze vergadering,
Kim van Dooren