Senatoren Adriaansens en Van der Burg naar nieuwe kabinetDe VVD-senatoren Micky Adriaansens en Eric van der Burg verlaten de Eerste Kamer omdat zij toetreden tot het nieuwe kabinet onder leiding van minister-president Mark Rutte. Eerste Kamerleden kunnen op grond van artikel 57 van de Grondwet niet tegelijkertijd ook minister of staatssecretaris zijn.

De beëdiging door Zijne Majesteit de Koning is voorzien voor maandag 10 januari a.s. Adriaansens wordt in het nieuwe kabinet minister van Economische Zaken, Van der Burg staatssecretaris Asiel & Migratie.

Adriaansens was vanaf 11 juni 2019 lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Zij was onder meer voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en daarnaast lid van vier andere vaste Kamercommissies.

Van der Burg was vanaf 11 juni 2019 lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Hij was ondervoorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving en daarnaast lid van vijf vaste Kamercommissies. Van der Burg was eerder onder meer tien jaar gemeenteraadslid en acht jaar wethouder in Amsterdam.

Het komt geregeld voor dat Eerste Kamerleden na het aantreden van een nieuw kabinet of verkiezingen in andere democratische organen de Eerste Kamer verlaten. Zo vertrok in 2017 één senator naar het kabinet Rutte-III: Wopke Hoekstra (CDA) werd toen minister van Financiën. Naderhand traden op 29 januari 2020 senator Alexandra van Huffelen (D66) en op 24 september 2021 senator Ben Knapen (CDA) nog toe tot het kabinet Rutte-III.


Deel dit item: