T03306

Toezegging Evaluatie Wet zorg en dwang (35.667 / 25.424)



De staatssecretaris van VWS zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Baay-Timmerman (50PLUS), toe om de vraag of het onder de vlag van de Wet zorg en dwang vaker gebeurt dat mensen aan gedwongen behandeling worden blootgesteld, zowel in thuissituaties als in verpleeghuizen, te betrekken bij de evaluatie van de wet.


Kerngegevens

Nummer T03306
Status voldaan
Datum toezegging 9 november 2021
Deadline 1 januari 2023
Voormalige Verantwoordelijke(n) Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Huidige Verantwoordelijke(n) Minister voor Langdurige Zorg en Sport
Kamerleden Mr. M.H.H. Baay-Timmerman (50PLUS)
Commissie commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Soort activiteit Mondeling overleg
Categorie brief/nota
Onderwerpen dementie
evaluaties
gedwongen zorg
Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten
Kamerstukken Vereenvoudiging uitvoering en reparatie Wvggz en Wzd (35.667)
Geestelijke gezondheidszorg (25.424)


Opmerking

Zie ook T02547 en T03024

Uit de stukken

Kamerstukken I 2021/22, 35667 / 25424, G p. 11-12

Mevrouw Baay-Timmerman (50PLUS): Ik ga nog even een stapje terug, naar de gedwongen zorg en de gesloten of afgesloten ruimte. Ik heb juist begrepen dat verpleeghuizen helaas door een ontzettende toename van dementie steeds meer overgaan op afgesloten afdelingen ten aanzien van mensen die lijden aan dementie. Is dat correct of is dat een onjuist beeld?

Staatssecretaris Blokhuis: Dat signaal herken ik niet, maar daar wil ik natuurlijk wel onderzoek naar laten doen. Sterker nog, dit moet ook een plek krijgen in de evaluatie. Ik zou er eerlijk gezegd voor willen waken dat we én een brief gaan sturen hierover én de evaluatie hier haar licht over laat schijnen. Laten we die specifieke vraag daar dus bij betrekken: gebeurt het onder de vlag van de Wet zorg en dwang vaker dat mensen aan gedwongen behandeling worden blootgesteld? Feit is wel dat mensen nu ook in de thuissetting -- denk bijvoorbeeld aan dementerende ouderen – kan worden gezegd: nee, nee, nee, meneer, u blijft eventjes in deze kamer; we gaan niet naar buiten, want dat is gevaarlijk. Dat soort situaties gaan we wel krijgen. Dat kan onder de noemer "gedwongen zorg" vallen. Maar mevrouw Baay heeft het met name over de verpleeghuissetting.

Mevrouw Baay-Timmerman (50PLUS): Nee, het is correct dat het nu ook veel in thuissituaties voorkomt. Ik stel het dus zeer op prijs als dit specifieke punt wordt meegenomen in de evaluatie. Dank u.

Staatssecretaris Blokhuis: Ik zei net: we krijgen dat signaal niet. Ik kan dat onderstrepen door te zeggen dat wij daar natuurlijk ook contact over hebben met de IGJ. Via de IGJ krijgen we dat signaal ook niet. Dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt, want niet alles gaat via de IGJ, maar dat is voor ons wel een belangrijke graadmeter


Brondocumenten


Historie