35.953

Initiatiefvoorstel-Van Raan Klimaatwet 1.5



Dit initiatiefvoorstel van het Tweede Kamerlid Van Raan (PvdD) wijzigt de huidige Klimaatwet zodat Nederland zo spoedig mogelijk een maximale inspanning gaat leveren om het 1,5°C-doel van de Overeenkomst van Parijs (Trb. 2016, 162PDF-document) te bereiken. Ter voorkoming van een verdere opwarming van de aarde streeft de Klimaatwet 1.5 naar een verdere reductie van de emissie van broeikasgassen. Deze reductie moet leiden tot een emissievrij Nederland. Volgens de initiatiefnemers neemt de huidige Klimaatwet onnodig veel risico door het beschikbare koolstofbudget te overschrijden.

Met dit initiatiefvoorstel worden meerdere doelen in de huidige Nederlandse Klimaatwet aangescherpt. Om de aangescherpte doelen te bereiken bevat het initiatiefvoorstel een aantal extra instrumenten, zoals een maandelijkse rapportage over de uitstoot van broeikasgassen, een emissiebudget en een onafhankelijke klimaatcommissie. Met dit voorstel wordt de verdere reductie van emissies van broeikasgassen ook van toepassing op zowel lucht- als scheepvaart.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

29 oktober 2021

titel

Voorstel van wet van het lid Van Raan houdende wijziging van de Klimaatwet om te bewerkstelligen dat Nederland zo spoedig mogelijk een zo groot mogelijke bijdrage gaat leveren aan het voorkomen van een verdere opwarming van de Aarde (Klimaatwet 1.5)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

8