Oud-senator Schouten (CDA) herdachtDe Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 14 september stilgestaan bij het overlijden op 3 juli jl. op 94 -jarige leeftijd van oud-senator Joris Schouten. Hij was van 16 september 1980 tot 10 juni 1981 en van 13 september 1983 tot 11 juni 1991 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor het CDA. Hij hield zich in de Eerste Kamer voornamelijk bezig met landbouw.

Oud-senator Schouten (CDA) herdacht
Grotere versie foto

Joris Schouten begon als coöperatievoorlichter en werd na vijf jaar adjunct-secretaris van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond. Vervolgens ging hij werken bij de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond, ook wel KNBTB, als hoofd pers en radio en later als hoofdredacteur van het weekblad 'Boer en Tuinder'. In die hoedanigheid sprak hij jarenlang voor de KRO-radio over land- en tuinbouw in het programma 'Tussen twaalf en twee'. In 1975 werd hij voorzitter van de KNBTB. Dat zou hij 14 jaar blijven. Ook was hij enkele jaren voorzitter van het Landbouwschap dat in de tweede helft van de twintigste eeuw een centrale rol in de agrarische overlegeconomie speelde.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn: "Joris Schouten was een bevlogen, betrokken en loyaal persoon die zich op verschillende plekken en in verschillende hoedanigheden inzette voor de belangen van de boeren in de samenleving. Moge ons respect voor zijn persoon en zijn verdiensten voor de samenleving en de Nederlandse parlementaire democratie tot steun zijn voor zijn familie en vrienden."


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Oud-senator Schouten (CDA) herdacht
Afbeelding 1 - Oud-senator Schouten (CDA) herdacht