Eerste Kamergebouw druk bezocht tijdens Open Monumentendag



Tijdens Open Monumentendag hebben circa drieduizend mensen zaterdag een voorlopig laatste bezoek gebracht aan het gebouw van de Eerste Kamer op het Binnenhof. Alle gebouwen aan het Binnenhof, dus ook dat van de Eerste Kamer, gaan in verband met een ingrijpende renovatie de komende jaren dicht.

Het publiek kon een blik werpen in de historische Noenzaal, de plenaire vergaderzaal zaal, de Hall en de inmiddels ontruimde kamers van fracties, Voorzitter en Griffier, alsmede de Handelingen-kamer. Ook de Trêveszaal in het ministerie van Algemene Zaken was te bezichtigen. Bezoekers konden een toelichting krijgen van Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, senator Bob van Pareren en Griffier Remco Nehmelman.

Sinds 23 augustus jl. is de Eerste Kamer in verband met de op handen zijnde renovatie tijdelijk gehuisvest in het voormalige Huis Huguetan aan het Lange Voorhout en een aangrenzende locatie in de Kazernestraat. De plenaire vergaderingen vinden als gevolg van de coronamaatregelen sinds voorjaar 2020 vooralsnog in de Ridderzaal plaats.

Het publiek had veel vragen over de noodzaak van de renovatie in het algemeen en wat er in het bijzonder verbeterd gaat worden in de Eerste Kamer. Ook werd gevraagd naar de kosten en de duur van de renovatie. Ten slotte wilde veel mensen weten of de Eerste Kamer volgend jaar op Open Monumentendag in de nieuwe locatie ook te bezichtigen zal zijn.


Deel dit item: