35.531

Aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte



Dit voorstel wijzigt de Mijnbouwwet, waarmee het vergunningstelsel voor de opsporing en winning van aardwarmte wordt aangepast.

Het voorstel introduceert specifiek voor de winning van aardwarmte een afzonderlijke vergunningenstructuur. Een bedrijf dat aardwarmte wil winnen, dient eerst een zoekgebied aan te vragen. Met deze zogenoemde "toewijzing zoekgebied aardwarmte" kan de vergunninghouder onderzoek doen naar de aanwezigheid van aardwarmte in de bodem. Voordat hij kan beginnen met de fysieke werkzaamheden (boren, testen en een eerste periode van winning) moet een startvergunning worden aangevraagd. Voor de daadwerkelijke exploitatie zal, tot slot, de initiatiefnemer een vervolgvergunning moeten aanvragen met het oog op de definitieve vaststelling van het winningsgebied en de winningsactiviteiten.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK, A) is op 22 februari 2022 aangenomen door de Tweede Kamer.

Voor: SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, PvdA, PvdD, Fractie Den Haan, D66, ChristenUnie, VVD, SGP, Lid Omtzigt, CDA, BBB en Groep Van Haga.

Tegen: PVV, FVD en JA21.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 11 oktober 2022 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen.

Voor: Fractie-Nanninga, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, SGP, CDA, VVD, 50PLUS en Fractie-Frentrop.

Tegen: Fractie-Otten, PVV en FVD.

De OSF was afwezig bij de stemming.

De Kamer heeft op 11 oktober 2022 en op 18 oktober 2022 gestemd over de tijdens het debat op 4 oktober 2022 ingediende moties.

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft brief van 6 februari 2024 vragen gesteld aan de staatssecretaris van EZK over stand van zaken geothermie (aardwarmte).


Kerngegevens

ingediend

16 juli 2020

titel

Wijziging van de Mijnbouwwet (aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Documenten

44