Eerste Kamervoorzitter en Ondervoorzitter Tweede Kamer bij G20-bijeenkomst parlementsvoorzitters in TokioJan Anthonie Bruijn en Ockje Tellegen, respectievelijk Eerste Kamervoorzitter en Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, namen op 4 november 2019 deel aan de G20 Speakers' Summit in Tokio, Japan. De conferentie werd georganiseerd door de Japanse senaat in samenwerking met de Interparlementaire Unie (IPU) en was voor de parlementsvoorzitters van de G20-landen, de P20. Ook al is Nederland geen permanent lid van de G20, het was door gastland Japan, uitgenodigd deel te nemen aan de G20 en daarmee ook aan de P20.

Eerste Kamervoorzitter en Ondervoorzitter Tweede Kamer bij G20-bijeenkomst parlementsvoorzitters in Tokio
Grotere versie foto

Op het parlementaire forum stonden onderwerpen zoals innovatieve technologie en het bereiken van de duurzaamheidsdoelen (SDGs) centraal. De Voorzitter van de Eerste Kamer hield een keynote speech over kansen en risico's omtrent het gebruik van innovatieve technologie en algoritmes. Hij vroeg hierbij aandacht voor de noodzaak voor parlementen om aan te haken bij technologische ontwikkelingen en te zorgen dat parlementariërs hun controlerende taak goed kunnen blijven uitvoeren.

Ondervoorzitter van de Tweede Kamer Ockje Tellegen sprak over het belang van het versterken van de positie van vrouwen en toegang van vrouwen en meisjes tot reproductieve gezondheidszorg om zodoende zelf, goed geïnformeerde keuzes te kunnen maken. Deze oproep is op verzoek van Nederland ook opgenomen in het gezamenlijke statement.

De aanwezige vertegenwoordigers namen aan het eind van de bijeenkomst een gezamenlijk verklaringPDF-document aan.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Eerste Kamervoorzitter en Ondervoorzitter Tweede Kamer bij G20-bijeenkomst parlementsvoorzitters in Tokio
Afbeelding 1 - Eerste Kamervoorzitter en Ondervoorzitter Tweede Kamer bij G20-bijeenkomst parlementsvoorzitters in Tokio