Armeense parlementsvoorzitter bezoekt NederlandDe Voorzitter van de Nationale Assemblee van de Republiek Armenië, Ararat Mirzoyan, is deze week voor een driedaags bezoek ontvangen door de Eerste en Tweede Kamer. Woensdag 9 oktober werd hij in het gebouw van de Eerste Kamer welkom geheten door Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en door de Voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer, Pia Dijkstra.

De Armeense parlementsvoorzitter werd onder meer begeleid door de Vicevoorzitter van de Nationale Assemblee, Alen Simonyan, en de Armeense ambassadeur in Nederland, Tigran Balayan.

Gesprek met Eerste Kamervoorzitter en Kamerleden

De Armeense parlementsvoorzitter voerde donderdagochtend 10 oktober een gesprek met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Daarbij kwamen aan de orde de bilaterale relatie tussen Nederland en Armenië en de politieke ontwikkelingen in beide landen. Armenië kende vorig jarig een roerige periode, toen via de zogeheten 'Velvet Revolution' een vreedzame politieke omwenteling plaatsvond.

Hierna ging Mirzoyan in gesprek met een delegatie van leden van beide Kamers. Namens de Eerste Kamer namen Bastiaan van Apeldoorn (SP, voorzitter commissie BDO), Toine Beukering (FVD), Loek van Wely (FVD) en Farah Karimi (GroenLinks) deel aan het gesprek. Diverse onderwerpen kwamen aan de orde, waaronder migratie, de relatie met Rusland, de betrekkingen tussen Armenië en de EU en het conflict over de regio Nagorno-Karabach.

Bezoek aan tentoonstelling protestmars Armenië

De Armeense parlementsvoorzitter Mirzoyan en Eerste Kamervoorzitter Bruijn brachten donderdagochtend tevens een bezoek aan een tentoonstelling in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De tentoonstelling laat foto's zien van de 'Velvet Revolution' die in 2018 in Armenië plaatsvond.

Op het programma van de Armeense delegatie stond daarnaast onder meer een bezoek aan de Unie van Waterschappen, waar gesproken werd over waterbeheer.

Het bezoek van de Voorzitter van het parlement van Armenië komt voort uit een bezoek dat de voormalige Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol in november 2017 aan Armenië bracht.


Deel dit item: