Kamerleden bij GBVB-conferentie HelsinkiVan 4 tot 6 september 2019 vond in de Finse hoofdstad Helsinki de halfjaarlijkse conferentie over het Europees Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) plaats. De conferentie brengt leden van nationale parlementen van alle EU-lidstaten samen om te spreken over diverse onderwerpen op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid.

Namens de Eerste Kamer namen twee leden deel aan de conferentie: Alfred Arbouw (VVD) en Farah Karimi (GroenLinks). Daarnaast maakten ook twee leden van de Tweede Kamer, te weten Pia Dijkstra (D66) en Martijn van Helvert (CDA), deel uit van de Nederlandse delegatie.

Tijdens de plenaire sessies van de conferentie, die vanwege het Fins EU-Voorzitterschap plaatsvond in de Finse hoofdstad Helsinki, werd gesproken over de relatie tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten en over de toekomst van het Europese defensiebeleid. In kleinere workshops kwamen onder meer de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en het Europese perspectief van de landen op de Westelijke Balkan aan bod. Daarnaast werd via een videoverbinding een gesprek gevoerd met Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.


Deel dit item: