Open Monumentendag rondom het BinnenhofZaterdag 14 september 2019 openen op Open Monumentendag de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Ridderzaal gezamenlijk hun deuren voor het publiek.

Van 10.00 tot 16.30 uur worden bezoekers via één rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden in deze gebouwen gevoerd, zoals de plenaire vergaderzalen van de Eerste en Tweede Kamer, de Trêveszaal waar het kabinet wekelijks vergadert, en de Ridderzaal. Vertrekpunt van de rondleiding is de ingang van de Tweede Kamer, Lange Poten 4.

Eerste Kamer

In de Eerste Kamer leidt de route op Open Monumentendag onder meer door de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer en de Hall en langs de Gravenkamer en de Handelingenkamer.

Bezoekers worden gedurende de dag ontvangen door verschillende senatoren, onder wie Voorzitter Jan Anthonie Bruijn, Eerste Ondervoorzitter Jopie Nooren (PvdA), Toine Beukering (FVD), Paul Cliteur (FVD), Annemarie Jorritsma (VVD), Farah Karimi (GroenLinks), Bob van Pareren (FVD) en Loek van Wely (FVD), en medewerkers van de Eerste Kamer. Zij vertellen over de bijzonderheden van het gebouw, maar ook over de werkzaamheden van de Kamer en haar Leden.

Mensen kunnen reageren op stellingen over het werk van de Eerste Kamer. Ook zijn er foto's te zien in het kader van de Prinsjesfotowedstrijd: een wedstrijd van de beste politieke fotografie in het parlementaire jaar 2018-2019. De wedstrijd is onderdeel van het Prinsjesfestival 2019 dat in die dagen op en rond het Binnenhof wordt gehouden.

Over Open Monumentendag

Open Monumentendag 2019 is een landelijk evenement dat plaatsvindt in het weekend van 14 en 15 september 2019. Van duizenden monumenten gaan de deuren gratis open voor het publiek. Jaarlijks wordt Open Monumentendag door zo'n 900.000 mensen bezocht.

Filmpje over de geschiedenis van de Eerste Kamer


Deel dit item: