Nooren en Gerkens gekozen tot OndervoorzittersDe Eerste Kamer heeft op 9 juli 2019 senator Jopie Nooren (PvdA) gekozen in de functie van eerste Ondervoorzitter. Senator Arda Gerkens (SP) werd vervolgens gekozen in de functie van tweede Ondervoorzitter. Vijf kandidaten hadden zich gemeld voor de twee functies. De functies waren vacant sinds de installatie van de nieuw gekozen Eerste Kamer op 11 juni 2019.

Vlnr: Arda Gerkens (SP), Jan Anthonie Bruijn (VVD) en Jopie Nooren (PvdA)
Grotere versie foto

De verkiezing van de twee ondervoorzitters vindt regulier plaats na de verkiezing van de Kamervoorzitter. Op 2 juli koos de Eerste Kamer VVD-senator Jan Anthonie Bruijn tot haar Voorzitter. Met het vervullen van deze functies is de Huishoudelijke Commissie compleet. De Ondervoorzitters nemen ook deel aan de vergadering van het College van Senioren.

De stemming voor de functie van eerste Ondervoorzitter ging, na terugtrekking door senator Joop Atsma (CDA), tussen de senatoren Nooren (PvdA) en Dorien Rookmaker (FVD). In de eerste stemronde kreeg Nooren 57 stemmen en Rookmaker 17 stemmen.

De stemming voor de functie van tweede Ondervoorzitter ging tussen de senatoren Joop Atsma, Arda Gerkens (SP) en Jeroen de Vries (FVD). De eerste stemronde bracht geen uitsluitsel. In de tweede stemronde kreeg De Vries de minste stemmen, waardoor hij niet doorging naar de derde stemronde. In die ronde kreeg Gerkens 38 en Atsma 36 stemmen.Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 1 afbeelding. Escape sluit dit venster.
Vlnr: Arda Gerkens (SP), Jan Anthonie Bruijn (VVD) en Jopie Nooren (PvdA)
Afbeelding 1 - Vlnr: Arda Gerkens (SP), Jan Anthonie Bruijn (VVD) en Jopie Nooren (PvdA)