Petitie aangeboden over wetsvoorstel asbestverwijderingDe Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen (CEAW) en lokale bewonersorganisaties uit Deventer en Alkmaar hebben dinsdag leden van de Eerste Kamercommissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) een petitie aangeboden in verband met het wetsvoorstel Verwijdering asbest en asbesthoudende producten dat momenteel bij de Eerste Kamer in behandeling is. Commissievoorzitter Jopie Nooren (PvdA) nam, in aanwezigheid van een aantal andere leden van de commissie, de petitie in ontvangst van Leo Enthoven van Grutto Oneven Woningen in Deventer.

Petitie aangeboden over wetsvoorstel asbestverwijdering
Grotere versie foto

Het belangrijkste bezwaar van de bewoners is dat de rijksoverheid, na zelf eerst asbestproducten te hebben toegelaten, nu met een verbod komt dat de individuele burger financieel onrecht aan doet en tot proceschaos leidt. De bewoners doen in hun petitie daarom een klemmend beroep op de Kamer het wetsvoorstel uitsluitend te aanvaarden als de regering toezegt dat gemeenten de procesregie bij de sanering op zich nemen en er een schadeloosstelling komt voor getroffen eigenaar. Die schadeloosstelling zou gelijk moeten zijn aan wat (boeren)bedrijven hebben ontvangen, volgens de bewoners 45 procent van de vierkante meterprijs. Bij de CEAW zijn drieduizend huiseigenaren aangesloten.

De Eerste Kamercommissie houdt vandaag, 26 maart, in de plenaire zaal van de Eerste Kamer van 15.30 tot 18.00 uur een deskundigenbijeenkomst over het wetsvoorstel. Vervolgens zal de Kamer het wetsvoorstel verder behandelen.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 3 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Petitie aangeboden over wetsvoorstel asbestverwijdering
Afbeelding 1 - Petitie aangeboden over wetsvoorstel asbestverwijdering