34.798

Goedkeuring opzegging Verdrag inzake het recht dat van toepassing is op het huwelijksvermogensregime



Dit voorstel regelt de opzegging van het Verdrag inzake het recht dat van toepasing is op het huwelijksvermogensregime (Trb. 1988, 130). Het verdrag voorziet in regels van conflictenrecht op het terrein van het huwelijksvermogensrecht. Op 14 maart 1978 is te Den Haag het verdrag tot stand gekomen. Dit verdrag is op 14 augustus 1992 goedgekeurd voor het gehele Koninkrijk (Trb. 1992, 123). Het is op 1 september 1992 in werking getreden voor het Europese deel van het Nederland. Op deze dag trad het ook in werking voor Frankrijk en Luxemburg. Daarna hebben geen andere staten het verdrag geratificeerd.

Het verdrag is alleen voor het Europese deel van het Koninkrijk aanvaard. De goedkeuring van het voornemen tot opzegging van het verdrag wordt daarom beperkt tot het Europese deel van Nederland, zodat het mogelijk blijft het verdrag, indien wenselijk, voor Curaçao en Sint Maarten te aanvaarden. Als de toestemming tot opzegging van het verdrag wordt verleend, dan vindt de opzegging zo spoedig mogelijk plaats. De opzegging kan op zijn vroegst per 1 september 2022 plaats vinden.

Op 29 januari 2019 is, in het Europese deel van Nederland, de Verordening nr. 2016/1103PDF-document tot uitvoering van de nauwere samenwerking op het gebied van de bevoegdheid, het toepasselijke recht en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen op het gebied van huwelijksvermogensstelsels in werking getreden.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Ingetrokken
Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Plenair
Afkondiging

Dit wetsvoorstel is bij brief (TK, 5 met bijlage) van 10 november 2021 door de minister voor Rechtsbescherming ingetrokken.


Kerngegevens

ingediend

3 oktober 2017

titel

Goedkeuring van het voornemen tot opzegging van het op 14 maart 1978 te ’s-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake het recht dat van toepassing is op het huwelijksvermogensregime

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de eerste dag van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.


Documenten

6