Staten Noord- en Zuid-Holland en Utrecht in debat met Eerste KamerDelegaties van Provinciale en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht hebben op woensdag 22 maart 2017 in de plenaire zaal gedebatteerd met leden van de Eerste Kamer over een aantal actuele thema's. Onderwerpen van gesprek waren de Omgevingswet en de rol van de provincie in het middenbestuur. De ontmoeting was onderdeel van periodieke bezoeken van provincies aan de Eerste Kamer. 

Grotere versie foto

De Statenleden werden in de plenaire vergaderzaal verwelkomd en toegesproken door Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer. Zij zat vervolgens het debat ook voor.

Het eerste debat ging over de rol van de provincie in het middenbestuur. Hierover hield Willem Bakx, fractievoorzitter van 50PLUS in de Staten van Zuid-Holland, een inleiding. Het Eerste Kamerlid Jan-Antonie Bruijn (VVD) hield hierop een co-referaat, waarna een  discussie volgde.

Het tweede debat ging over de Omgevingswet en met name over de grote aantallen uitvoeringbesluiten die het kabinet bij de Kamers heeft 'voorgehangen'. Hierover hielden Erna Kotkamp van de fractie van GroenLinks in de Staten van Utrecht en Amélie Strens van de fractie van D66 in de Staten van Noord-Holland, een inleiding. Co-referent daarbij was het Eerste Kamerlid Lambert Verheijen (PvdA). Ook hierna vond een discussie plaats.

Het bezoek van de Staten van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht is het tweede provinciebezoek sinds het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer in 2015. De Eerste Kamer wil met deze bezoeken de banden met de provincies aanhalen en haar zichtbaarheid bij deze voor hen belangrijke doelgroep vergroten. In dat kader brengen de Staten van alle provincies iedere Kamerperiode een bezoek aan het Binnenhof.


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 22 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.