Europese Senaatsvoorzitters bijeen in Eerste KamerDe voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft vrijdag in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer de 16e bijeenkomst van de Association of European Senates (AES) geopend. Zij zit deze eendaagse conferentie, die in 2009 voor het laatst in Nederland is gehouden, ook voor. Aan de conferentie doen Senaatsvoorzitters uit vijftien Europese landen mee. De vorige AES-conferentie was in 2013 in de House of Lords, het Britse Hogerhuis.

Association of European Senates 2015
Grotere versie foto

Het overkoepelende thema van de bijeenkomst is 'changing concepts in the functioning of Senates in bicameral parliamentary systems'. De vragen die aan de orde komen zijn onder meer: Wat legitimeert een bicameraal stelsel in onze tijd? Zouden beide Kamers dezelfde bevoegdheden moeten hebben? Welke veranderingen hebben senaten de afgelopen jaren doorgemaakt? En wat is de invloed van publieke opinie? De Senaatsvoorzitters houden korte inleidingen over één van de thema's, waarna kort vragen worden gesteld.

De deelnemende landen zijn: België, Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. 

De Senaatsvoorzitters werden vrijdagmiddag op Paleis Noordeinde ontvangen door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Daarbij is gesproken over diverse aspecten van de rol van de Senaat en die van de Senaatsvoorzitter. De onderwerpen waren afgeleid van het overkoepelende thema van de AES-bijeenkomst.

Het programma van de bijeenkomst met de sprekerslijst staat op www.eerstekamer.nl/aes2015

De plenaire bijdragen zijn live te volgen via www.eerstekamer.nl


Deel dit item:
Begin van een dialoog venster. Het bevat 2 afbeeldingen. Gebruik de pijltoetsen om te navigeren. Escape sluit dit venster.
Association of European Senates 2015