33.815

Goedkeuring Verdrag met de Verenigde Staten over wetenschappelijke en technologische samenwerking betreffende nationale en civiele veiligheid



Dit wetsvoorstel regelt de goedkeuring van het Verdrag met de Verenigde Staten over wetenschappelijke en technologische samenwerking op het gebied van nationale en civiele veiligheid (Trb. 2013, 149PDF-document). Hiermee kan in Nederland en de Verenigde Staten gezamenlijk onderzoek plaats vinden op het gebied van nationale en civiele veiligheid. Het gaat dan om onderzoek over nationale veiligheid, terrorismebestrijding, cyber veiligheid, crisisbeheersing en migratie.

Door het verdrag kunnen beide landen profiteren van de opgebouwde kennis en elkaar op die manier versterken bij het doen van onderzoek op deze terreinen. Het verdrag bevat afspraken over de voorwaarden waaronder gezamenlijke projecten kunnen worden gestart, de financiering ervan en de publicatie van onderzoeksresultaten. Het verdrag verplicht niet tot het uitvoeren van gezamenlijk onderzoek. Samenwerking vindt alleen plaats wanneer beide landen hebben ingestemd met een concreet onderzoeksvoorstel.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel (TK 33.815, nr. 2) op 1 oktober 2015 als hamerstuk afgedaan.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 27 oktober 2015 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

25 november 2013

titel

Goedkeuring van het op 29 november 2012 te Washington tot stand gekomen Verdrag tussen de regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de regering van de Verenigde Staten van Amerika inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking betreffende nationale en civiele veiligheid (Trb. 2012, 227 en 2013, 149)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.


Documenten

11