33.085

Heroverweging Remigratiewet



Dit wetsvoorstel wijzigt de voorwaarden waarop gebruik gemaakt kan worden van de Remigratiewet. Door deze Wet hebben uitkeringsgerechtigden in een uitzichtloze situatie met een dringende wens tot terugkeer naar het land van herkomst de mogelijkheid te remigreren.

Met dit voorstel gaat de regeling alleen gelden voor eerste generatie uitkeringsgerechtigde migranten van 55 jaar of ouder in een uitzichtloze situatie. Voortaan kan na acht jaar legaal verblijf in Nederland gebruik gemaakt worden van de Remigratiewet. Daarnaast wordt de aanvraag pas mogelijk na een termijn van één jaar werkloosheid in plaats van zes maanden en vervallen de basisvoorziening tegemoetkoming reis- en transportkosten én de financiële overbrugging van twee maanden.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 33.085, A) is op 29 januari 2013 aangenomen door de Tweede Kamer. SGP, CDA, ChristenUnie, VVD, 50PLUS, D66, GroenLinks en PvdA stemden voor.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 9 juli 2013 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. SP en PVV stemden tegen.


Kerngegevens

ingediend

14 november 2011

titel

Wijziging van de Remigratiewet (heroverweging Remigratiewet)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.


Documenten

47