32.480

Aanpassing aansprakelijkheidsvergoedingen voor vervoer door de lucht



Dit wetsvoorstel regelt, door een wijziging van Boek 8 Burgerlijk Wetboek, dat aanpassingen van

de vergoedingen voor de aansprakelijkheid voor schade tijdens internationaal vervoer van personen, bagage of goederen met luchtvaartuigen door een luchtvaartmaatschappij voortaan via een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) geregeld worden. Door de bedragen op te nemen in een AMvB is het mogelijk deze bedragen na elke herziening sneller te wijzigen, omdat aanpassing van een amvb eenvoudiger is dan een wetswijziging. Snelle aanpassing van de bedragen vergroot de rechtszekerheid bij vervoer door de lucht.

Deze aansprakelijkheidsvergoeding is gebaseerd op het Verdrag van Montreal (Trb. 2000, 32PDF-document). Dit verdrag regelt onder andere de aansprakelijkheid van de vervoerder en de omvang van de vergoeding van de schade bij luchtvervoer. Elke vijf jaar moeten de aansprakelijkheidsvergoedingen herzien worden. De nieuwe bedragen zijn gepubliceerd in het Tractatenblad van 2 april 2010 (Trb. 2010, 114PDF-document).

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (TK 32.480, nr. 2) is op 20 januari 2011 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 8 februari 2011 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

9 september 2010

titel

Wijziging van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek in verband met aanpassing van de bedragen waartoe de aansprakelijkheid van de vervoerder bij vervoer door de lucht is beperkt op grond van het Verdrag van Montreal tot het brengen van eenheid in enige bepalingen inzake het internationale luchtvervoer (Trb. 2000, 32)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.


Documenten

6