32.533

Inrichting en beheer van het pensioenregister



Dit wetsvoorstel wijzigt de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling (WVB) in verband met de inrichting en het beheer van het pensioenregister. Het doel van het pensioenregister is om burgers op uniforme wijze in de gelegenheid te stellen online de gegevens over eigen opgebouwde en toekomstige pensioenaanspraken te raadplegen, op basis van door de pensioenuitvoerders en de Sociale verzekeringsbank (Svb) via de Stichting Pensioenregister aangeleverde gegevens.

Uit onderzoeken van consumenten- en ouderenorganisaties (TNS NIPO, maart 2002) is gebleken dat er problemen werden ervaren met de transparantie van de pensioenopbouw. De informatie was niet altijd voldoende overzichtelijk en vergelijkbaar (optelbaar). Gesteund door de informatievoorschriften van de Pensioenwet en WVB zijn daarop initiatieven genomen om de transparantie te verhogen.

De pensioensector heeft een uniform pensioenoverzicht ontwikkeld, waarop de bruto pensioenbedragen vermeld staan. In het verlengde hiervan is door de Tweede Kamer een amendement aangenomen bij het wetsvoorstel Pensioenwet, dat beoogt te garanderen dat er een goed beveiligd nationaal pensioenregister komt waarmee een consument op een snelle en eenvoudige manier een volledig overzicht kan krijgen van de opgebouwde oudedagsvoorziening.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel (EK 32.533, A) is op 16 december 2010 zonder beraadslaging en zonder stemming aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 25 januari 2011 als hamerstuk afgedaan.


Kerngegevens

ingediend

14 oktober 2010

titel

Wijziging van de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling in verband met de inrichting en het beheer van het pensioenregister

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst en werkt wat betreft artikel I, onderdeel A, en artikel II, onderdeel A, terug tot en met 1 januari 2011.


Documenten

5