31.327

Vaststelling nadere regels over uitkeringen uit de algemene fondsen en over specifieke uitkeringen



Dit wetsvoorstel wijzigt de Financiële-verhoudingswet (Fv-wet) en enkele andere wetten ter verbeteringen van de uitkeringen aan gemeenten en provincies. Het wordt mogelijk om naast integratie-uitkeringen ook decentralisatie-uitkeringen op te nemen in het provinciefonds en gemeentefonds. Daarnaast worden "verzameluitkeringen per ministerie" geïntroduceerd. Hierdoor kan het aantal specifieke uitkeringen omlaag en worden de bestuurlijke lasten verminderd.

Met dit voorstel wordt ook het systeem van single information, single audit en single review aan de wet toegevoegd. Daarnaast wordt door een wijziging van de Comptabiliteitswet meerjarige afrekening van specifieke uitkeringen en financiering van departementsoverstijgend beleid via één departement vereenvoudigd.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 3 juni 2008 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdA, GroenLinks, D66, VVD, ChristenUnie, SGP en het CDA stemden voor. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 1 juli 2008 als hamerstuk afgedaan.

De wet is opgenomen in Staatsblad 312 van 31 juli 2008.


Kerngegevens

ingediend

21 mei 2008

titel

Wijziging van de Financiële-verhoudingswet en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere regels over uitkeringen uit de algemene fondsen en over specifieke uitkeringen

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst. Het via artikel I, onderdeel G, ingevoerde nieuwe artikel 17a van de Financiële-verhoudingswet, alsmede de door de artikelen V tot en met XV gewijzigde bepalingen, worden voor het eerst toegepast ten aanzien van de jaarstukken en de controle van de jaarrekening over het begrotingsjaar 2008.


Hoofdlijnen

  • Specifieke uitkeringen zijn uitkeringen van het Rijk aan provincie en gemeenten die bedoeld zijn voor het uitvoeren van een specifieke taak. Provincie en gemeente moeten aan het Rijk verantwoording afleggen over hoe deze uitkeringen zijn besteed.
  • Decentralisatie-uitkeringen zijn uitkeringen voor tijdelijk beleid en voor beleid, waarbij nog geen termijn aan de integratie in de algemene uitkering kan worden verbonden.
  • Integratie-uitkeringen zijn uitkeringen, waarbij de termijn van opname in de algemene uitkering bekend is.
  • Een «verzameluitkering per departement» is een bijzonder specifieke uitkering, waarin alle financieel geringe bedragen aan een medeoverheid worden opgenomen.

Documenten

9