31.314 (R1843)

Rijkswet voorzieningen bij ziekte voor Nederlands-gepensioneerden in de Nederlandse Antillen



Dit voorstel van rijkswet verplicht inwoners van de Nederlandse Antillen (NA) die recht hebben op een Nederlands pensioen, gebruik te maken van een ziektekostenregeling. De belanghebbenden hebben om deze regeling gevraagd omdat niet alle sociale ziektekostenverzekeringen op de NA voor alle inwoners toegankelijk zijn. Hierdoor moeten pensioengerechtigden particuliere ziektekostenverzekeringen afsluiten. Het sluiten van deze verzekeringen is soms problematisch omdat de verzekering hen niet of niet volledig accepteert vanwege verhoogd ziekterisico of doordat de premie in verhouding tot het inkomen te hoog is.

Met dit voorstel krijgen pensioensgerechtigden en hun gezinsleden toegang tot zorg. Deze regeling sluit aan bij regelingen die in soortgelijke situaties op grond van de Europese socialezekerheidsverordening nr. 1408/71PDF-document of een verdrag inzake sociale zekerheid recht zijn gesloten.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Ingetrokken
Tweede Kamer
Schriftelijke voorbereiding
Plenair
Afkondiging

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft tijdens de behandeling in de Tweede Kamer bij brief  (TK 31.314 (R1843) nr. 13) van 26 november 2008 het wetsvoorstel ingetrokken. Reden voor de intrekking is dat er over de regeling geen overeenstemming meer bestaat tussen de Nederlandse en Antilliaanse regering. Dit volgt op het feit dat de Antilliaanse regering zich - na een uitspraak van het Antilliaans parlement - niet langer kan vinden in het verplichte karakter van de regeling, die zowel de Nederlandse regering als het Nederlandse parlement noodzakelijk vinden.


Kerngegevens

ingediend

21 april 2008

titel

Regels inzake het verlenen van medische zorg aan Nederlands-gepensioneerden in de Nederlandse Antillen (Rijkswet voorzieningen bij ziekte voor Nederlands-gepensioneerden in de Nederlandse Antillen)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip


Documenten

1