31.266

Medezeggenschap educatie en beroepsonderwijs



Dit wetsvoorstel moderniseert in de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) de medezeggenschapstructuur voor deelnemers en personeel in de sector beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Dit voorstel beoogt de betrokkenheid van deelnemers/ouders bij de besluitvorming te vergroten.

De huidige medezeggenschapsraad, waarin zowel het personeel als de deelnemers/ouders vertegenwoordigd zijn, wordt vervangen door gedeelde medezeggenschap. Er komt een ondernemingsraad voor het personeel en een deelnemersraad voor de deelnemers/ouders. Daarnaast worden de raden verplicht om een statuut vast te stellen en krijgt de ondernemingsraad adviesrecht bij de vaststelling van het medezeggenschapsstatuut.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel (EK 31.266, A) is op 23 juni 2009 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdA, GroenLinks, D66, PvdD, VVD, ChristenUnie, CDA, PVV en het lid Verdonk stemden voor.

De Eerste Kamer heeft het voorstel op 15 december 2009 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. SGP, ChristenUnie, VVD, CDA, OSF, PvdA en D66 stemden voor.


Kerngegevens

ingediend

4 maart 2008

titel

Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de ondernemingsraden in verband met de medezeggenschap van personeel en deelnemers in de educatie en het beroepsonderwijs (medezeggenschap educatie en beroepsonderwijs)

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

  • minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

inwerkingtreding

Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld


Documenten

25